Kezdőoldal » Otthon » Kert » A fűzfát tényleg szeretik a...

A fűzfát tényleg szeretik a kullancsok?

Figyelt kérdés

Vettünk egy kis fát, de hallottuk valakitől, hogy a fűzfa egy igazi "kullancs-tanya", ráadásul ültetés után a párom talált magában egyet ( nem hinném hogy a kicsi fáról, de hát van összefüggés.)

Ez igaz, vagy tévhit? Ha igaz, hogy lehet védekezni ellene vegyszerek nélkül?

Több állatunk is van, nem lenne szerencsés ha tényleg "kullancsos fa" lenne.

Nem erdős részen lakunk, de mellettünk is van fűz, és körülöttünk többféle fa.

2011. ápr. 30. 09:09
1 2
 1/11 hell-ikon ***** válasza:
0%

Tapasztalatom szerint, igen, tényleg van benne valami.

Úgy jó 10 éve már, hogy egy ismerősömmel a Tisza partján egy elvadult füzes részen kóboroltunk és miután kijöttünk onnan, nem győztük egymás hátáról lesöpörni a kismillió kullancsot, amik ránk másztak.

Az egyébként koptatott kék farmerkabátom hátulja majdnem fekete volt a rengeteg kullancstól.

Vegyszerek nélkül?

Tüntesd el a fát az udvarból.

Ha mégis vegyszert használnál, javaslom a Decis 2,5 EC-t. Ez nem kifejezetten kullancsok ellen kitalált permetszer, általánosan levéltetvek ellen használják, de a hatóanyagát (deltametrin) tekintve a kullancs ellen is hatásos.

2011. ápr. 30. 11:59
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Én még nem is hallottam róla.

Semmi köze a fűzfának és a kullancsnak egymáshoz.

Az előző válaszoló egy susnyásban mászkált, ahol valószínűleg egy vadcsapás volt.

Én is amikor rókakotorékok, őzcsapások vonalán megyek, vagy csak keresztezem azokat nagy valószínűséggel találok magamon kullancsot, növényzet típusától függetlenül.

A kullancsok olyan helyen vannak, ahol rendszeresen járnak állatok és 1,5 méternél magasabbra nem nagyon másznak, hiszen így éhen halnának. Jobb nekik a 5-40 cm magasság, ahol az egerek, sünök, macskák, rókák, kutyák bundájába tudnak kapaszkodni...

2011. ápr. 30. 17:01
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
És a vegyszert meg az első válaszolót felejtsd el!
2011. ápr. 30. 17:02
 4/11 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! :) Így elég vegyes az állás, bár hajlok a második válaszoló véleményére, ha elhanyagolt lenne a fa, több esélye lenne a kullancsnak, de folyamatosan vágjuk majd a lehajló részeket.

Ha van valakinek még tapasztalata, arra is kíváncsi lennék.

2011. ápr. 30. 20:37
 5/11 anonim ***** válasza:

Valójában nem tudom megmondani, hogy az első vagy második válaszolónak van-e igaza, én csak saját tapasztalatot tudok írni.

Egy balatonfüredi fizetős strandon voltunk, ahol elég sokféle fa volt. Mindenképpen árnyékos helyet kerestünk, mert férjem nem bírja a napot én meg terhes voltam. Kinéztünk egy jó kis fűzfát a tó mellett, és ahogy letelepedtünk, nem viccelek, potyogtak ránk a kullancsok. Utána másik fa alá mentünk, ahol semmi nem volt. Ezért gondolom, hogy lehet összefüggés, mert az tuti, hogy a fáról potyogtak. De az is igaz, hogy közel voltunk a parthoz, és ott elég sűrű volt a parti növényzet (nádas, stb.), lehet, hogy onnan másztak át a fűzfára...

Szóval az óvatosság semmiképpen nem árt.

Remélem, nem kavartalak még jobban össze:)

2011. ápr. 30. 22:22
 6/11 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, hozzáteszem, hogy talán a második válaszolónak lehet igaza annyiban, hogy az első válaszolóval együtt vízparton voltunk... lehet, hogy inkább a vízpart a ludas.
2011. ápr. 30. 22:25
 7/11 anonim ***** válasza:

A második válaszoló vagyok

Tájfutó (voltam), természetjáró, vadgazdálkodási agrármérnök vagyok, így van tapasztalatom a kullancsok terén.

Potyogó kullancsot meg végképp nem láttam, pedig napi több órát vagyok kint terepen, de olyat már sokat, amelyik a levél szélén ül és a karjait, mint kampót tart a várható préda irányába....

"Egyes kullancs fajok - köztük a közönséges kullancs - nem rendelkeznek szemmel. Áldozataikat különböző külső ingerek révén találják meg. A kullancs elülső lábain egy speciális érzékszerv található, amivel érzékeli a közelben található melegvérű szervezetek (köztük az ember is) szén-monoxid kibocsátását. De a kullancs érzékeli az ember hő kibocsátását, és képesek szaginger alapján is rátalálni áldozatára.

A közhiedelemmel ellentétben azonban nem a magasból ugranak le. A kullancs számára ugyanis az ideális élettér a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet. Nem kedvelik a fényt, a meleget, és a szárazságot, vagyis pontosan azokat a körülményeket, amelyek a fa lombjai biztosítanak.

A közönséges kullancs tehát az aljnövényzetben tanyázik, és inkább rá mászik, rá sodródik az áldozatára. A nem látó kullancs fajok már magasabbra másznak, és inkább rápottyannak áldozataikra, de 1-1,5 méternél magasabbra ők sem másznak.

Elsősorban rágcsálók, madarak vérét szívja, de találtak kullancsot kígyókon és gyíkokon is.

"

[link]

2011. máj. 1. 00:16
 8/11 anonim ***** válasza:

A fűzfáról ez szokott potyogni:

[link]

2011. máj. 1. 00:25
 9/11 hell-ikon ***** válasza:

"Az előző válaszoló egy susnyásban mászkált, ahol valószínűleg egy vadcsapás volt. "

Vagy nem.

Szeged belvárosa, a Belvárosi híd újszegedi oldala, az emlegetett elvadult füzest pedig két oldalról egy-egy strand "öleli". Jobbról egy elkerített, zárt, balról pedig egy szabad strand.

Itt vadcsapást aligha találsz.

2011. máj. 1. 06:44
 10/11 hell-ikon ***** válasza:

"És a vegyszert meg az első válaszolót felejtsd el!"

Miért is?

Nem írtam hülyeséget a deltametrinnel.

Ezt használják szaravasmarháknál sőt kutyáknál is (agyon reklámozott Scalibor nyakörv) kullancs riasztásra/irtásra.

2011. máj. 1. 07:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!