Magról ültettem kínai szegfűt, szépen kicsírázott, de nagyon nyúlik felfelé és vékony a szára. Mit tegyek, hogy ne dőljenek el és ne menjenek ez miatt tönkre?
Fényhiány?? Egy zárt teraszon vannak, szóval ott folyton világos (napsütés) van...
Azért megpróbálok még javítok a fényviszonyokon, hátha segít. Köszi a segítséget!
Nem feltétlenül fényhiány okozza,lehetséges hogy kevés a tápanyag és a föld neki.ültesd át nagyobb cserépbe,ládába és adj neki vmilyen tápoldatot ha van.
Ha nagyon felnyúlt téll ki kell támasztani hurkapálca vagy vmi hasonló megfelel erre a célra
Általában tényleg a fényhiány szokta okozni a palánták megnyúlását. Írod, hogy zárt teraszon van, ahol bőségesen kap fényt...
Nos, ezesetben az lehet a ludas, hogy a fény és hőmennyiség amit a palánták kapnak, nincsenek egymással arányban. Tehát relatíve nagy meleghez viszonylag kevés napfény társul. Ez egy üveggel v. polikarbonáttal fedett teraszon v. növényházban könnyen előfordul. Én azt javasolnám, hogy napközben szellőztess egy kicsit rájuk.
Azt még hozzátenném, hogy mindkét anyag elég erősen megszűri a napfényt (pláne, ha még valami függönyféle is van az ablakok előtt, akkor meg pláne), tehát ami neked elégnek tűnik a palánták egészséges fejlődésének szempontjából, az a növénynek korántsem biztos, hogy az.
Az előttem hozzászólóval nem értek egyet, miszerint tápanyaghiány okozná/okozhat felnyúlást. Épp ellenkezőleg. Az ilyen növény a fejlődésben vissza marad v. épp le is áll vele. Tehát ha a felnyúlt palántáidat most jól betápozod, akkor majdnem garantáltan véglegesen hazavágod őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!