Rózsával kapcsolatban kellene segítség, hogy hogyan?
Egy műanyag ásványvizes palacknak vágjátok le a nyakát és takarjátok le vele a dugványt úgy, hogy a palack alja a földbe legyen nyomva, így odabent folyamatosan magas lesz a páratartalom. Mellette természetesen locsolni is kell, hiszen bent van a lakásban. Így nagy valószínűséggel sikerül legyökereztetni a rózsát.
Én ősszel szoktam az utolsó metszésből, az elvirágzott ágból dugványt készíteni: csak úgy ledugom a kerti földbe, "ráhúzom" a műanyag palackot és tavaszig csak akkor nézek rá, ha ősszel még sokáig meleg, szép az idő, mert akkor meg kell locsolni. Kb. ápr.-májusban már levélhajtások vannak a legtöbb ágon, akkor tudom, hogy az megeredt, a fagyok után veszem le a palackot. Nem tudom, hogy a profiknak milyen arányban sikerül, de nekem 10-ből kb.6-7 dugvány ered meg. Nagy előnye az oltvány rózsákkal szemben, hogy ennek a tövéből sosem fognak vadhajtások előtörni :=)
OFF :-) Jujj de jó! Így fogom csinálni, már alig várom! :-)
A ferdén metszés ismereteim szerint azért fontos, hogy az ottmaradó száron ne álljon meg az esővíz. A ferdéről leszalad. És így kisebb az esélye, hogy a növény ott megbetegszik.
A lejtés iránya sem mindegy! Amerre lejt, ugye arra folyik le a víz. Fontos, hogy a száron maradó legfelső rügy ne ezen, hanem a "szárazabbik" oldalon legyen!
Hát így általában a rózsabokor közepe felé tartanak a metszések lejtései, mert ugye jobb, ha a külső részen keletkezik az új virág...
Ezt meg én hallottam valami idős embertől. :-)
Jó leírás, de csak 1 szem álljon ki a földből.
A földben lévő résznek az az értelme, hogy nedvességet vesz fel a bőrén keresztül, de a földből kiálló rész csak a "szükséges rossz", mert párologtat.
Szobában nem sok reményt fűzök hozzá, meg fog penészedni nagy valószínűséggel. De azért egy próbát megér, hátha.
Nem szabad túlöntözni, hogy tocsogjon, hanem csaképp, hogy rendesen nedves legyen.
Bocsika,ha még jártok erre,tök jó a leírás eddigi olvasott ismereteim alapján. Viszont motoszkál a fülemben amit valahol olvastam,hogy ezt nyárom is meg lehet csinálni. Igaz ez? Akkor miképp csinálhatom most?
Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!