Kezdőoldal » Otthon » Kert » Egy szántóföldből hogyan...

Egy szántóföldből hogyan lehetne szőlőst csinálni?

Figyelt kérdés
Át kell minősíteni és...?
2011. febr. 11. 19:43
 1/8 anonim ***** válasza:
.... és gyökeres vesszővel betelepíteni tavasszal, amikor már a talajmenti fagyok elmentek és a talaj! hőmérséklete nem esik még éjjel sem 5-6 fok alá. Én egyszer már végigcsináltam. Jó munkát!
2011. febr. 11. 20:01
 2/8 A kérdező kommentje:
És megérte? MEnnyibe kerülne 1ha szántót 1ha szőlőssé tenni?
2011. febr. 11. 20:53
 3/8 anonim ***** válasza:
Nem egyszerű. A művelési ág megváltoztatásához engedély kell,ezt az illetékes minisztériumnál kell kérvényezni-de a helyi mezőgazdász fog benne segíteni.Viszont,amennyiben nem háztáji és nem belterületről van szó,a dolog bajos lesz,mert kiszabott kvóta van,amit bővíteni nem lehet.Lehet vásárolni kvótát attól,aki ki akarja vágatni a szőlő művelési ágba tartozó ültetvényét.(nem olcsó)Engedélyeket egyébként sem adnak ki akárhová,csak tradicionálisan szőlőtermő területre,valamely hegyközséghez kell tartozni.Lehet,hogy kivétel ez alól a csemegeszőlő,ezt nem tudom.Szóval a helyi mező(falu)gazdász segítségét kérd.
2011. febr. 11. 21:11
 4/8 anonim ***** válasza:

De gondolj arra is, hogy fogsz kezdeni a terméssel? Van-e hozzá helyed, szaktudásod, felszerelésed, hogy magad dolgozd fel, ahhoz is külön engedélyek stb. kellenek. Arról nem beszélve, hogy az első 3 évben csak dolgozol benne, termés nuku, az utána is évenként rengeteget dolgozol az ültetvényen, és a bevétel nagyon kérdéses.

Lehet, hogy inkább gyümölcsfákkal kellene beültetni? Ez részemről költői kérdés.

2011. febr. 12. 08:34
 5/8 A kérdező kommentje:

Üdv!

Nem teljesen szőlőre gondoltam. A lényeg az, hogy szántó helyett gyümölcsös legyen.

2011. febr. 12. 08:48
 6/8 anonim ***** válasza:
78%

Szerintem nem minden szántó alkalmas szőlő művelésre. Jó ha olyan helyen vásárolsz földet, ahol mások is ezzel foglalkoznak. Kedves előző válaszolót csak a pénz érdekli, de a jövőben inkább a gazdálkodásé lesz a jövő.

Nagyon könnyen és olcsón lehet manapság földet pincével együtt venni, mert gazdálkodók nagy része már nyugdíjas vagy ahhoz elég közel állnak hozzá (Én ilyen ingatlant keresnék a helyedben). Ő közülük nagyon sokan már nem bírják szuflával a munkát, ezért eladják a földeket.

2011. febr. 13. 13:03
 7/8 A kérdező kommentje:
De általában 20nm-es kis présház van hozzá.
2011. febr. 13. 15:04
 8/8 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem mindegy, hogy szőlőt, vagy gyümölcsöst akarsz.

A össz. szőlő terület nagysága borvidékeknként meghatározott. Aki ki akarta vágni, az támogatással kivágta, de oda nem lehet telepíteni.

Beszélj a falugazdásszal, hogy nálatok mik a lehetőségek.

2011. febr. 16. 12:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!