Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ki lehet gyökereztetni az...

Ki lehet gyökereztetni az ananásznak a zöldjét? És a lithcinek a magját?

Figyelt kérdés
2009. jan. 25. 11:27
 1/5 anonim válasza:

Az ananászról nem tudok nyilatkozni, de még régen egyszer bedugtam 2 litchimagot egy cserépbe (csak simán a növény mellé ami volt benne), hátha kinő. Locsolgattam, és ki is nőtt mindkettő, utána az egyik elszáradt, de ami megvan azt átültettem és már olyan 15 centis kis növényke lett belőle. Azt nem mondanám hogy burjánzik, meg nem valami egészséges kis növény, de gondolom nem ilyen környezet kell neki mint ami egy lakásban van.

Amúgy az ananász talán úgy gyökereztethető, hogy levágod a zöldjét de úgy h egy kis sárga gyümölcshússal együtt, és azt homokba fekteted kicsit, de nem kell mélyre az egészet betemetni, és állandóan legyen vizes a homok. Répánál tudom hogy ez bejön, talán az ananásznál is.

2009. jan. 25. 11:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Az ananászt elméletileg úgy kell csinálni, hogy hagysz a zöldje végén egy kis gyümölcshúst, majd 2-3 napra kirakod meleg, szeles helyre (tehát nyáron). Majd elülteted úgy, hogy a teteje kilátszódjon. A tölcsérébe kell vizet önteni.

De azért írtam, hogy elméletileg, mert én nyáron elültettem két ananászt, és azóta is csak fonnyadoznak a konyhámban... :p Pontosabban az egyik, mert a másik egyszer kiborult, és akkor láttam, hogy van 3-4 gyökere, de ennyi.

2009. jan. 25. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
És vízben nem lehet kigyökereztetni?
2009. jan. 25. 12:49
 4/5 anonim ***** válasza:
Az ananásszal én is próbálkoztam a fent említett módon, de nem lett belőle semmi.
2009. jan. 25. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim válasza:

Ezt találtam neked az ananásszal kapcsolatban: Vágjuk le az ananász csúcsán levõ zöld rozettát úgy, hogy legalább 2 centis gyümölcshús maradjon rajta, majd ebbõl a sárgás húsból faragjunk le annyit, hogy a közepén dugó alakú torzsát formáljunk. Egyenként letépve távolítsuk el a levélrózsa alsó leveleit. A levelek tövén már apró, fehér gyökérkezdemények vannak, ügyeljünk arra, hogy ezek megmaradjanak.

Ültetés elõtt 1-2 napig szellõs helyen szikkasszuk az így elõkészített növénykéket. A cserépbe homok, komposzt és tõzeg egyenlõ arányú keverékébõl készült, laza szerkezetû, ám tápdús virágföld kerüljön. Nedves talajba kell beletûzdelni a sarj levéltelen, alsó részét, amelyet – ha van rá mód – elõbb faszénporba vagy gyökereztetõ hormonba mártanak. A gyökereztetés legalább 1 hónapig tart, egyenletes, 25-30 fokos melegben. A nyári szaporításkor nem kell a talpmeleg, elegendõ a világos, de tûzõ naptól mentes ablakpárkány, ilyenkor télen viszont tanácsos fûtõtest fölé állítani a dugvány cserepét.

Hogy állandóan párás maradjon a levegõ, az alsó levelek gyakori nedvesítése mellett a növényt fedjük le fólival vagy üvegbúrával. Öntözéskor ne a földre, hanem a levélrózsába juttassuk a vizet, különben a rostos torzsa meg a gyökérkezdemények könnyen rothadnak. Amikor a csúcson új leveleket látunk, akkor már általában elegendõ gyökérzete van ahhoz, hogy átültethetõ legyen. Lehetelõg nagyobb, és nehezebb, pl. agyagcserépbe kerüljön, hogy az egyre hosszabb levelekkel és terebélyesedõ növénnyel fel ne boruljon az edény. A cserép alján, a föld alatt legyen kavicsból vízáteresztõ réteg, amelyen a felesleges víz elfolyik. Az ananász szereti a nedves, párás környezetet, de nem a pangó vizet.

2009. febr. 6. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!