Kezdőoldal » Otthon » Kert » Érdemes, lehet veteményest...

Érdemes, lehet veteményest csinálni fenyőfa helyére? Milyen növény bírja az ilyen földet?

Figyelt kérdés

Az udvarunkban van egy fenyőfa, amit tavasszal ki szeretnénk vágni. Sajnálom nagyon, de közel nő a szomszéd kerítéshez is és a pavilon alapjára is ránőtt már. Ezt a pavilont nem lehet félre tenni. Sajnos az előző tulaj kb 1,5-2 méterre ültette a lebetonozott alaptól a fenyőfát. Ezt sem gondolta át, hogy megnő a fa.

Először le akartam vágni az ágakat, de kb 1 méternyi ágat kellene levágni róla, ahol bent már nincsenek tüskéi. Ha levágom az ágakat, akkor ronda is lesz és alig marad ág a törzsétől.

Veteményest alakítottam ki, a fenyő szélétől kb 5 méterre kezdődően. Ha kivágjuk az említett fenyőfát, csákánnyal kiszedjük a gyökereit, amennyire csak lehet, akkor oda lehet veteményest kialakítani? Földdel feltölteném azt a részt. Olyan növényekre gondoltam, aminek kisebb gyökérzete van lefele.

jan. 20. 19:29
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
A földdel nincs baj, hanem a gyökérrel. Ha azzal el tudsz bánni, szinte bármit.
jan. 20. 19:44
 2/7 anonim ***** válasza:
A gyökeret nem lesz könnyű kiszedni, traktorral szokták kihúzni. De amúgy mehet a veteményes a helyére.
jan. 20. 20:29
 3/7 anonim ***** válasza:

Így van ha ki tudják húzni a gyökerét semmi gond.

Eléggé szétterül mert tányér gyökere van.

jan. 21. 08:26
 4/7 anonim ***** válasza:

Simán mehet veteményes a helyére. A vékony gyökerek gyorsan elkorhadnak, és onnantól már kiváló tápanyag lesz belőlük.

Az urban legend, hogy elsavanyodik a talaj a fenyők alatt. Évezredek alatt talán. Én már mértem fenyők alatt a talaj pH-ját, és ugyanannyi volt, mint a kert más részein.

Ásd fel először is, hogy minél előbb korhadjanak el a vékony gyökerek, és utána hozz rá új földet.

Az első 1-2 év a gyökerek miatt esetleg nem lesz annyira jó, mert a lebomlás során a szerves anyag ideiglenesen leköti a talajban lévő nitrogént. De attól még lehet jó termésed, ha olyan lesz az időjárás is. Esetleg az nem árt, ha trágyát vagy műtrágyát szórsz ki, mielőtt a mostani szintet felásod. A fenyő eléggé talajzsaroló fa. Később ebbe a szintbe már nem fogsz tudni szerves anyagot juttatni.

jan. 21. 08:29
 5/7 anonim ***** válasza:
Simán lehet veteményes a fenyő helyén. Egy jó mély ásonyomnyira minden gyökeret kiszednék, és egy jó adag szerves trágyát bedolgoznék. A végén a gereblyézés előtt egy adag PétiMészsót szórnék szét (előírás szerint), mert szerintem a fenyő savanyítja a talajt. A PétiMészsóval kompenzálnám, és klassz nitrogénforrás (indítótáp) a veteményesnek. Szóval ezt jól belegereblyézném, és indulhat a veteményes.
jan. 21. 11:33
 6/7 anonim ***** válasza:
#4 Hogy érted az utolsó mondatot, hogy később már nem tud abba a szintbe szerves anyagot juttatni?
jan. 25. 18:06
 7/7 anonim ***** válasza:

6

Azt írja, hogy földet is akar rá hozatni. Nem tudom, minek, talán túl lapos az a rész, vagy rossz a minősége. De mindenesetre, ha egyszer rávitt egy réteg földet, utána már hótziher, hogy nem fogja 2 ásónyom mélyen felásni a földet, hogy abba a mélységbe is kerüljön trágya. Most viszont még csak 1 ásónyom mélységbe kell lejuttatni, ami reális feladat, ha úgyis ás. (Nyilván ásni is minél mélyebben kell, még ha nehéz is a gyökerek miatt, mert később már ezt se fogja csinálni. De nem nagy terület, megoldható még többszöri nekifutásra is akár.)

Így végiggondolva, érdemesebb lenne a fát még télen kivágni, mikor meg van fagyva a föld, mert ha tavasszal a puha földet tapossák le, már nehéz lesz ásni, plusz még várni kell az új talajra, stb., akkorra már könnyen kifut az időből, és csak téli reteknek lesz jó a hely. :)

jan. 26. 06:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!