Kezdőoldal » Otthon » Kert » 2 hektár 25 AK-s szántóm van....

2 hektár 25 AK-s szántóm van. Üres, be van szántva. Mit ültessek rá?

Figyelt kérdés
Semmilyen eszközöm nincs, de beruháznék olyan mértékben, hogy ezt a 2 hektárt művelhessem. Csak tudnom kellene, hogy mit termeljek?

dec. 6. 13:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Vannak ilyen térképek, nem túl pontosak:

[link]

[link]

De még kiegészíteném azzal, hogy anyagilag jobban jársz, ha fokhagymát termelsz fél hektáron, a többit meg kiadod bérbe.

Úgy egyszerűbb a termelés, ha gyomirtózod a területet pl. pendimetalin hatóanyaggal, nem kapálod.

dec. 7. 13:33
 12/19 A kérdező kommentje:

Jaj, erre nem is gondoltam. Sok az őz és konkrétan ott él egy szarvas bika és -tehén.

Beugró: villanypásztor, karók, rengeteg kábel, terménytől függetlenül.

A fenyő tetszene, de túl hosszú a ciklus. És mivel most kezdem, és nyilván hibázni fogok, jobb, ha gyorsabban forgó növénnyel tanulok be.

A fokhagyma értékesítése van tapasztalat? Most rákerestem, termesztéstechnológiát találtam, de felvásárlásról érdemi infó nincs, nyilván.

Egyébként gyengén savamyú a talaj, köszönöm a térképet.

Köszönöm a válaszokat, és köszönettel várok további ötleteket!

dec. 7. 14:11
 13/19 anonim ***** válasza:

Semmi kertészeti tapasztalatod nincs? Mert akkor elég kínos lesz ekkora területtel foglalkozni. Rengeteg olyan munkát csinálsz majd, ami felesleges, és sok olyat nem, amit meg kellene, hogy legyen termésed. Legalábbis, ez a jellemző a hozzá nem értőknél. Jó lenne keresni valakit, aki ért hozzá. (Nem csak csinálja, hanem ért is hozzá. Ez öregeknél se gyakori.) Mondjuk kertészkedő rokon, ismerős. Vagy ha van napszámos, aki rendszeresen jár földekre dolgozni, akkor elhívod néha, és tőle tanulsz. Még kapálni se tud az ember, ha nem tanulta. Láttam már olyat, hogy valaki hátrafelé haladva kapált... Meg olyat is, hogy valaki 50 m2-rel kínlódott két napot. Félóra helyett.

Én csak olyan 500 m2-en termeltem fokhagymát, és ennyi elment a a helyi piacon, teljes áron. (A duplája is elment volna.) Öntözés nélkül termeltem, jó földön, talajműveléssel, tehát nem gyomirtóval. A talajművelésnek az az előnye, hogy elvágjuk a talajban a kapillárisokat, nem párologtat a talaj, csak maga a haszonnövény. Igazából nem is tudom, gyomirtózva mennyire jó fokhagymát termelni, ha nem tudod öntözni. Tehát lehet, hogy így nem volt jó az ötlet.

Én 60 cm-es sortávval ültettem, mert úgy a Robi-52 2-3 alkalommal elfért a sorközben, ameddig a hagyma össze nem borult. Utána meg már szárazabb az idő, nem kel annyira a gyom.

Ha meg tudod termelni, akkor az egy előny, hogy nem kell gyorsan eladni, mert nem megy tönkre, mint pl. a paradicsom.

Amúgy Marketplace-en, Jófogáson is lehet eladni nagyban, vagy nagybani piacon.

Lehet, hogy úgy lenne érdemes, hogy fenyőből meg hagymából meg mindenből egy kevés. Én is úgy csináltam negyed századon át. De én azért, mert helyi piacon árultunk, ahol mindenből csak kevés kelt el, de rengeteg dologból termett kevés, így összességében megérte.

dec. 7. 15:57
 14/19 anonim ***** válasza:

Semmit, nem tudsz úg ygépesíteni rá, hogy egyáltalán érdemes legeyn gondolkozni rajta. Falugazdával beszéltél már, hogy egyáltalán őstermelő hogyan tudsz lenni? Növényvédelem jogi oldaláról van fogalmad?

Mert, az, hogy fel tudod akasztani az ekét a T25-ösre édes kevés. Ha ennek így nekiállsz, az nem mellékes jövedelem, hanem sok milliós pénzkidobás és folyamatos veszteség.

Mielőtt beleéled magad a fenyővásárba, erre is kérdezz rá a falugazdásznál, nem tudom hogan kell papírozni az ilyesmit, de szinte biztos vagyok benne, hogy nem ültetheted csak úgy be fával

dec. 7. 21:09
 15/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítő gondolatokat!

A fenyőt tényleg amiatt zárom ki, mert nincs senkinek a környéken.

A fokhagyma tetszik, a következő napokban kicsit jobban utánajárok ennek.

De most a válaszok után méginkább úgy látom, hogy bizonyos szempontból nem sok a 2 ha, de gépek nélkül rengeteg. Egy kiutat találtam ki most: ha kaszálónak való magkeveréket vetek rá. Ehhez pedig elég egyetlen alternáló kaszás gép, összehúzni, boglyákba rakni ezt a területet nem egyszerű, de szakaszokban meg lehet csinálni 1 fő szabadidejében.

A szénát pedig kecskéknek adom, mert kis állományom már volt, azt felnövelem annyira, amit a 2 hektárnyi kaszáló elbír.

A szaporulatot adom el évente, tehát nem tejre megyek.

Ez kivitelezhető ötletnek tűnik, felvállalható beruházással.

Erről mi a véleményetek?

dec. 7. 23:27
 16/19 anonim ***** válasza:
53%
#15: 2 ha kaszálóról te kézi erővel nem termeled le a szálastakarmányt úgy, hogy az értelmezhető minőségű legyen. Nem egy alternáló kasza kell hozzá, hanem normális kasza, rendkezelő/rendsodró, bálázó, szállítóeszköz minimum. szóval a traktor mellett lesz egy pótkocsid is, amit műszakiztatni kell, meg kgfb-t fizetni stb.
dec. 8. 08:38
 17/19 A kérdező kommentje:

A föld úgy helyezkedik el, hogy közvetlen a leendő kecskekarám mellett van. És a mellé ácsolnék egy fedett szénatárolót is. Tehát helyben mozognék. Azt tapasztalatból tudom, hogy egy hétvége alatt 2000 m2-t tudok egy alternáló kaszával lekaszálni, kézzel rendre húzni, és bálába rakni.

Köszönöm ezt a szempontot is, végiggondoltam most már ezt is!

dec. 10. 06:31
 18/19 anonim ***** válasza:

A géped elfogyaszt vagy 5x annyi értékű benzint, mint amennyi gázolajjal egy trakival le lehetne vágni. Innentől már nem sokkal drágább, ha levágatod egy helyi gazdálkodóval pár óra alatt az egészet. Vagy a felét egyszerre, hogy legyen időd összegyűjteni, mielőtt tönkremegy. Ha beleszámolod, hogy 2 kaszálást számolva 4 hektárt vágnál le évente, ezt már nem sok ideig bírja a kicsi géped, és jó esetben javításra kell költeni, rossz esetben új gépre.

A földet át kell minősíttetni, részletekről a falugazdászt kérdezd.

dec. 10. 06:51
 19/19 anonim ***** válasza:

#17: Tehát ideális esetben a terület 10%-át tudod megfelelő minőségben betakarítani, hangsúlyozom ideális esetben...

Nem tudom mekkora kecskefarmban gondolkozol, ha még azt is most akarod felépíteni és erre a 2 ha szálastakarmányra akarsz alapozni. De így még nagyobb anyagi buktának néz ki.

Az viszont előny, hogy minden sz/r gépet megvehetsz, ha nem mész ki az utakra. (Majd nyilván ki fogsz, mert ki kell majd és akkor jön a probléma.)

dec. 10. 07:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!