Két és fél hdektár elég egy önfenntartó farmhoz?
Attól függ, hogy te mit értesz önfenntartás alatt. Ha gazdálkodni szeretnél, ahhoz még sok is, mert fóliázáshoz, álattartáshoz elég kisebb terület.
Ha viszont semmit sem akarsz a boltból megvenni, akkor kevés. Meg annak úgy igazából értelme sincs. Kukoricával nem fogsz tudni fizetni a gyógyszertárban amikor beteg lesz a gyerek. Meg a traktorhoz sem kapsz alkatrészt tyúkért cserébe.
A fenti válaszadó kérdésével egyetértek. Nem ártana tudni, hogy mit is szeretnék igazán,és hogy gondoltátok az önfenntartást. ( Bár nektek 3 gyereket is el kell tartonotok)
Az én az igazi önfenntartó gazdaságban/farmban nem hiszek, csak olyan értelemben, hogy annyi értékű terményt termeltek, és állatokat tartotok, hogy amik eladásából meg tudtok élni. Ehhez a gabona termesztés az ami semmiképp nem éri meg. Viszont ahogy fentebb is írta valaki, a fóliában való termesztés, és állattartás megérheti ekkora területen, meg a zöldség és kis területigényű gyümölcsök. De ha mindent termelni akartok amit lehet, és állatokat is tartani, reggeltől estig dolgozhattok. Nem tudom mennyire működik, de figyelmedbe ajánlhatom ezt a videót amiben egy 100 nm-es heti 3 órás kertről van szó, amellyel egy évben 800 ezer-1 millió ft értékű terményt tudtok betakarítani. [link]
Van aki szerint 1főre 1000négyzetméter elég...
Szerintem meg az egész "önfentartás" egy bitang nagy bullshit...
Soha nem volt ilyen, hogy önfentartás... tudod te azt, hogy az mi munka lenne?...
Önfentartó közösség na olyat lehet csinálni, vannak is rá kezdeményetések szép számmal... régen simán csak úgy hívták, hogy falu... sajnos az átlag falvak kezdenek elvárosiasodni...
Én mindig is gazdálkodó családban éltem, ki merem jelenteni, hogy aki youtube-on meg stb social media felületen önfentartónak állítja magát, az simán csak kamuzik. Pláne most, hogy szinte mindenki attól szenved, hogy a kiskert termésének felét kétharmadát tönkreteszik a poloskák, de idén megjelentek olyan hernyók amik paradicsomba zabálják be magukat, eddig soha nem láttam olyat, hogy a paradicsom kukacos lenne...
Felejtsd el ezt az önfentartást, ilyen nincs... pláne ha ott tartasz, hogy azt kell kérdezned, hogy mi lenne elég hozzá... abból tisztán látszik, hogy egy paradicsomot nem neveltél fel soha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!