Tavasszal vagy ősszel jobb a gyümölcsfákat metszeni?
Most már nem szabad hozzányúlni, mert a nedvkeringés drasztikus lelassulása miatt lassan forrnak be a sebek.
Ősszel lehetett volna metszeni, mondjuk szeptember végén. Amikor még van idő a sebeknek beforrni, de a metszés már nem indukál új hajtásfejlődést, amitől nem tudnának beérni a vesszők, és fagykár lehetne.
Almatermésűeket tél végén lehet, amikor már valószínűsíteni lehet, hogy nem lesznek nagy hidegek. Én február elején szoktam nekifogni, néha január végén, ha úgy áll a helyzet. Az almatermésűeknek télen, hideg időben támadó ágbetegsége nincs.
A csonthéjasoknak viszont van, baktérium és gomba is. Ezért lehetőség szerint minél később kell metszeni, amikor már javul az idő, és gyorsul a nedvkeringés. A sárgabarackokat szoktam legutoljára, csak közvetlenül nyílás előtt, előttük az ősziket és meggyeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!