Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi legyen a beteg növényi...

Mi legyen a beteg növényi részekkel?

Figyelt kérdés

Van néhány mázsányi letermett cukkini növény a kertben. A levelek egy részén lisztharmat látszik. Ilyen mennyiséget sem elvitetni, sem elégetni nem lehet, ezért szeretném komposztálni, viszont a szakirodalom szerint a lisztharmatos leveleket nem szabad komposztálni, mert a spórák áttelelnek benne. Azt találtam ki, hogy a kiszedett zöldrészeket először belemártom egy enyhén lúgos (kb. pH 7.5-8 ) kálium-hidroxid oldattal teli hordóba, és azután kerülnek a komposztra, a lehullott falevelekkel, tujanyesedékkel stb. összekeverve. Ennek elvileg el kellene bánnia a lisztharmattal. Szerintetek működhet ez a módszer? Vagy pl. árthat a komposztnak?

Más növénybetegségek - elsősorban mozaikvírus - esetében létezik olyam módszer (az elégetésen kívül), amivel a fertőzőtt, kihúzott növényeket komposztálásra alkalmassá lehet tenni?

szept. 27. 12:45
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Tedd őket külön és hagyd, hogy megszáradjon! Akkor már nem lesz nagy mennyiség ah összeesik, összeszárad és el tudod égetni.

Ha ilyen áztatást csinálsz akkor tönkreteszed utána vele a komposztodat. Ha túl lúgos volt akkor az árt, ha nem volt elég lúgos akkor meg nem pusztítja el amit kellene. A sima szappan pH-ja is 8-10 között mozog, nem sokra mész egy ilyen pH= 7,5-8 oldattal. Az pont annyi lenen mintha mosogatószerrel vagy szappannal lemosnád.

szept. 27. 13:25
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ez így jó, amiket az #1 írt.

Amúgy a komposztban elpusztul minden spóra, sőt valószínűleg még a vírus is. A baj csak azzal van, ha a halom külsején marad el nem komposztálódott levél, abban tudnak áttelelni dolgok. De a vírus a talajban is áttelel, szóval ha valami nagyon vírusos volt, azt lehet, nem kellene termelni pár évig.

szept. 27. 19:23
 3/4 A kérdező kommentje:

A boltban vett paprika vetőmag volt vírusos, szerencsére kiültetés után pár nappal észrevettem, azonnal kihúztam az összeset és megszárítva elégettem. Remélem, hogy nem fertőzte meg a talajt.

Lisztharmat ügyben kösz a tanácsokat, tehát kicsit óvatosabban fogom csinálni. Nem enyhén lúgos kálium-hidroxidos oldatba, hanem a káliszappanos permetlé receptje szerint készített oldatba fogom mártogatni a cukkini zöldrészeket (nyáron főztem egy csomó káliszappant, van belőle bőven) és egy külön komposzthalomba fogom rakni, tuja nyesedékkel (savas kémhatású) összeforgatva. Egy próbát megér.

A komposzt sterilizáló hatásában nem igazán bízom, ui. ami nagyüzemi körülmények között, nagy komposzthalmokban, a különféle paraméterek monitorozásával és beállításával jól működik (levegőztetés, nedvesítés, KNP arány mérés stb.), az a háztáji komposztálásnál vagy bejön, vagy nem. Nálam legalábbis nem mindig szokott sikerülni. Pl. a kertben a beásott komposztból mindenfelé ki szoktak kelni a belekerült paradicsommagok, és volt, hogy a letermett laskagomba aljzat, amiből pár zsáknyit belekevertem, szépen áttelelt benne.

szept. 27. 21:55
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Ennyi felesleges munkát ne csinálj. Garantáltan nem fogod megállítani vele a lisztharmatot. Egyrészt, az valahonnan odament hozzád, így jövőre is odamegy. Másrészt, a földedben is marad annyi szétszóródott növénymaradvány, amiből ismét lesz jövőre.

Ha látod a lisztharmatot, lefújod valami felszívódó lisztharmat elleni szerrel, és ennyi volt, onnantól szép egészséges levelek nőnek.

szept. 28. 06:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!