Az "esti" locsolásnál van jelentősége hogy 6-7, vagy 8kor-azután történik?
Szakembere vagyok az öntözésnek, a diplomám is erről írtam.
Gondolj csak bele, amikor a határt öntözik: nappal öntöznek, átmelegedett növényekre és nem kézmeleg, hanem hideg vízzel. A nappali öntözés ennek ellenére nem tanácsos, mert a vízcseppek kis nagyítóvá alakulhatnak és megégethetik a növény levelét (attól függ, hamarább elpárolog-e semmint ideje lenne nagyítóként megégetni a növényt). Ajánlatos az esti vagy éjszakai öntözés, de a reggeli sem rossz. Ha este öntözöl, akkor a növénynek van ideje felszívni a vizet, hogy reggel akár a tűző nap sem árt annyira neki. Semmi jelentősége annak, hogy a kertedet hány óra eltéréssel öntözöd egyik vagy másik nap. Ez tévhit.
Ez egy urban legend, hogy a vízcseppek nagyítóvá alakulhatnak és égethetnek. Ilyen nincs.
Már rengeteg tudományos és kevésbé tudományos kísérletet végeztek ezzel, és soha egyetlen dokumentált esetben sem sikerült olyan formájú vízcseppet létrehozni, ami nagyítóként viselkedett volna, és megégette volna maga alatt a levelet. Tekintve, hogy a nagyítóknak csak az a típusa tud ilyet, amelyiknek mindkét oldala domború. Ha csak egyik oldala domború, mint a leveleken a vízcsepp, akkor egyszerűen nem tud annyira domború vízcsepp kialakulni, ami bántóan meleget csinálna. (És még akkor is ott a víz hűtő hatása, ami azonnal elvonja a keletkező hőt. Így lehet pl. vízzel töltött lufit öngyújtóval melegíteni, anélkül, hogy eldurranna.)
Ha tudna a vízcsepp nagyítóként viselkedni, akkor már mindannyian rengeteg ilyen kiégett levelet láttunk volna, pl. nyári zápor utáni napsütések esetén. De nem látott ilyent egyikünk se, azt hiszem. Pedig nekem már vagy 25 éve pénzkeresetem a növényekkel való foglalkozás, és igen sokat bámultam már a növényeimet.
A hősokk az, ami károsíthatja a leveleket. Akár nagyon meleg, akár nagyon hideg víz esetén. A hidegsokk a legtöbb növénynél úgy 20 fok különbség körül van, amikor már kezd valami kis károsodás történni. Nem a levegő, hanem a növény hőmérséklete, valamint a rákerülő hideg víz közti különbség.
A kérdezőnél valószínűleg kevesebb, mint 10 fok a különbség. Esélytelen, hogy baja legyen a növényeinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!