Felszedéskor kicsírázott krumplit még lehet tárolni pár hétig?
Igen, a minősége romlik, mert a csíránál ki kell kanyarítani hámozáskor, és kevésbé áll el, de pár hónapig simán elvan. Persze, le kell csírázni, mert a csírák sokat párologtatnak, meg fog fonnyadni.
A krumplit nem szabad talajban tárolni, mert jó eséllyel így jár. Még azt se érdemes megvárni, hogy teljesen elszáradjon a szára.
Amint a szárak teteje száraz, az alja meg sárga (de még nem száraz), már kell is kiszedni, hogy megelőzzük a kicsírázást. Így legalább, ameddig nincs elszáradva, pontosan látjuk, hogy hol a tő közepe, nem szúrunk bele az ásóval. Arra sincs törvény, hogy egyszerre kell kiszedni az egész táblát. Én olyan 4-5 naponta végigmegyek az egészen, és aminek már csak a szára alja sárga, a teteje száraz, azt ásom kifelé. Aztán pár hetet tároljuk árnyékos, nem forró és nem hideg helyen, hogy az esetleges sebek beforrjanak, és így sokáig minőségromlás nélkül elállnak. (Napon tárolva bezöldül.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!