Mennyiért vágnak ki egy 20 éves vastag fenyőt ami szerdán van épületek között így nem lehet csak simán ki dönteni hanem fel kell mászni és apránként kell levágni?
Pesti vagy? Nem sok nagyváros van, ahol magánterületen lévő fára kivágási engedélyt kell kérni.
De ahol kell, ott is csak akkor lehet balhé, ha valaki konkrétan feljelent. Ha senki nem tudja, hogy van-e engedélyed, akkor nem fognak feljelenteni... Úgyhogy ha megkérdezi valaki, akkor persze, hogy van engedélyed, majd ki is hozod megmutatni, csak most épp nem találod, biztos bent hagytad a munkahelyeden.
Csinálsz fotókat, aztán ha tényleg feljelentenek, akkor utólag is lehet bizonyítani, hogy indokolt volt a kivágás, balesetveszély miatt. Számlás munka esetén a kivágók is bizonyíthatják.
Pénzért biztosan nem fognak fenyőt elvinni. Ingyen esetleg, de ebben se legyél biztos.
Mivel nem tudjuk, meg fotót se láttunk, hogy ez a fa 12 méteres, vagy 20, ezért tippelni is csak nagy vonalakban lehet. De a 80-120 szerintem is reális, ha nem kell elszállítani a levágott ágakat. (Az még plusz költség.)
Még az lehet nagy mértékű költségtényező, hogy a levágott darabokat le lehet-e hajigálni, vagy minden darabot egyesével, kötélen kell leengedni. Mert ez utóbbi esetben az ár másfélszereződik, a ledobálós verzióhoz képest. (Én itthon egy 30 év körüli fenyőt vágtam ki úgy, hogy minden ágat kötélen engedtem le az alatta lévő növények miatt, a törzsdarabokat már irányítva dobáltam, hát így is ráment két délelőttöm.)
Hát hivatalosan szakembernek kellene ott, ahol tilos fát kivágni magánterületen. Legalábbis, élő fa esetén.
De a száraz fa alapvetően kidőlésre hajlamos. Mikor én kivágtam a fenyőmet, a tuskója 3 év alatt úgy elkorhadt, hogy mikor ráléptem az ép vágási felületre, beszakadt, mert egy üreg keletkezett alatta, a faanyag nagy része eltűnt, a maradék meg korhadt por lett. Ha még állt volna a fa, az simán kidőlt volna már egy évvel korábban.
Szóval, ha csinálsz fotókat, azzal szerintem lehet védekezni egy esetleges feljelentés esetén is.
Hát attól függ.
Utána kell járni, 3000 Ft-ért kérelmet benyújtani, aztán valamikor majd válaszolnak valamit. Aztán ha éppen felétek olyan a jegyző, aki mindentől fél és óvakodik, akkor vagy eleve elutasítja a kérelmet, és utána már fix a büntetés, vagy kikéri szakember véleményét 10 E-ért, amit veled fizettet meg. (Nem tudom, nálatok így megy-e, de nincs kizárva, hogy igen. Pl. egy rokonom szomszédja 3x kérelmezte egy látványosan beteg gesztenyefa kivágását, mindig fizettek is, de mindig el lettek utasítva. Aztán a fa rádőlt a házra meg a kerítésre.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!