Babérnövényem van, cserépben, vagy 1 méter magas. Mit lehet vele kezdeni?
Hogy lehet szaporítani?
Hogy kell ezt valójában rendesen gondozni?
És felhasználni hogy érdemes főzéshez?
Szaporítani nem egyszerü, elvileg levágott ágat le lehet gyökereztetni, de nem sokszor sikerül.
Viszont nagyon jól lehet metszeni, szép formát tudsz kialakítani belöle. Mivel mediterrán növény, sok napot szeret, normális öntözéssel, télen pedig világos, éppen fagymentes helyet.
A kifejlett leveleket lehet fözéshez használni (feltéve, hogy semmiféle permetszert meg hasonlót nem használsz, vegyszermentesen tartod a növényt), frissen is meg szárítva is. A friss leveleknek erösebb az aromája, kevesebb kell belöle.
"A babér NEM télálló! Ha kiülteti, télen elfagy!"
Az attól függ hogy milyen babér -jó lenne pontosítani-, amiről én beszélek az örökzöld és sövényeknek szokták ültetni kertbe, vagyis nagyon is télálló.
Az nem babér, hanem babérmeggy a neve, teljesen más valami. Füszernek nem használható a levele.
A kérdezö viszont elég egyértelmüen babérra kérdezett.
:))) babérmeggy, jujj. Nem! Hanem: Babér!
De nem az, amikor Erzsi néni elmegy babér! :)))
HM, sajnos télen nem a legjobb helyen tartottam ezek szerint. Bár azért nem sötétben volt, de közvetlenül nem sütött rá nap. Ezek szerint ezért nyúlt nagyon meg. Sok szép fiatal hajtàsa van, de csúnyàcskára nyúlt. Jajj elalszom, majd jövök
Látni kellene, de a megnyúlt hajtásokat valószínűleg érdemes lenne levágni, ne csúnyálkodjanak rajta az idők végezetéig. Ezeket feldarabolva, meg lehet próbálni a gyökereztetést.
Bár ha nincs rendes, hideg és világos telelőhelyed, akkor felesleges bármit is csinálni, mert minden télen ez lesz, akkor inkább ősszel el kellene passzolni.
Wow, a babérnövény! Nagyon jó kiegészítő a főzéshez! 😊 Szóval, ha szaporítani szeretnéd, akkor a legjobb, ha egy kis virágcserépbe teszel durva homokot, meglocsolod, majd a vágott szárat belemártod gyökérhormonba, és bedugod a homokba. A vágott hajtásokat érdemes egy átlátszó műanyag zacskóval letakarni, hogy nedvesek maradjanak. Egy másik gumiszalaggal rögzítsd a zacskót a cseréphez. 😊
A gondozása egyszerű! A babérnövény szereti a fényt, de ne tegyük ki közvetlen napsütésnek. A talaját tartsd nedvesen, de ne hagyd, hogy pangjon a víz a cserép alján. Tápoldozatot csak ritkán igényel.
Főzéshez pedig a leveleit érdemes használni! Frissen vagy szárítva is jó, és fantasztikus ízt ad az ételeknek. 😋
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!