Hogy kell a kapát vékonyítani?
10
Az él kinyújtása együtt jár a zömítéssel, ami az él tartósságát fokozza. (Ez a szakmám, ezt tanultam az iskolában...)
Ha jól van verve, akkor reszelni és flexelni már nem fontos. Nem kell borotvaélesnek lenni, mint a kaszának, mert apró köveket (azaz, a talajszemcséket) ütögetünk vele folyamatosan, ami egyből kiveszi a túlzott élt, és a csorbulás miatt még rosszabbul visz. Ismereteim szerint régen is csak több hét kapálás után verték, hacsak nem volt nagyon kavicsos a föld.
Akkor kell még valami forgácsoló eljárással rámenni, ha csak hozzávetőlegesen sikerült a verés.
Az egykori általános iskolám mellett a helyi szőlőkapáló napszámosoknak állítottak szobrot. Az ülő alak egy földbe ütött balta fokára téve kalapálta a kapa élét. (A baltát ellopták vagy 10 éve, azóta az egymást követő semmirekellő városvezetések nem volt képes pótolni.)
Manapság a hobbikapálók akár naponta is megköszörülhetik, de 100 éve egy jó kapa arányaiban nagyon drága volt, talán 2-3 heti fizetésbe is került, és az egyik napról a másikra élő napszámosok nem tehették meg, hogy évente elhasználjanak egyet. Ezért kalapálták, hogy minél tartósabb legyen, és minél kevésbé kopjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!