Van egy 12 éves őszibarackfánk, ami az évek alatt felkopaszodott. Drasztikus metszéssel menthető még vajon?
Egészen vissza lehet metszeni a vázágakig? Azokon ugye én már rügyeket nem látok. Kihajtana?
Ha igen, mikor tehetném meg ezt a metszést? Esetleg egy- egy vázágán csak megcsinálni egy-egy éveben?
Köszönöm a választ!
Ugyan nem őszi, hanem sárgabarack fa esetén lényegében kivágtam, csak a csonka törzs maradt. Nem vágtam tövig, hátha egyszer ki akarnánk forgatni gyökerestül. Úgy kihajtottak rajta az ágak, hogy nyáron úgy nézett ki mint egy normális fa.
Legközelebb levágtam újra, mert gondoltam majd rendezem. Nem volt időm, újra kihajtott. Rendesen virágzott is mindig. Csak épp termést nem hozott soha. (bocs talán 7 évvel ezelőtt volt rajta 2)
Szóval ha nem túl beteg, akkor simán lehet, hogy kihajt rendesen újra.
Az a kérdés, hogy egészséges-e. Ha betegség (pl. baktérium) miatt kopaszodott fel, akkor nem biztos, hogy kihajt. Ha ilyesmire utaló dolog nincs, csak az elhanyagoltság (metszéshiány), akkor tényleg meg lehet csinálni, hogy csak a törzs maradjon. (Na jó, ennyire azért nem kell visszavágni, maradjanak meg a főágak csonkjai, lehetőleg azokon is vékonyabb ágak.)
De talán még jobb, ha csak nagyon erősen megmetszed, és nem csupaszra. Ehhez látni kellene. Kb. az lenne a lényege, hogy a felső részt letakarítani mindenestől, az alján meg hagyni annyit, hogy legyen termés idén is, de csak a szükséges mennyiségű termővessző maradjon. Ettől valószínűleg hozna néhány hajtást az alján, és jövőre már ezeket lehetne meghagyni alapnak.
Amúgy mi a terved vele, ha megújult? Mert ha nem metszed rendesen, akkor pár év alatt újból felkopaszodik.
Egyszerre nem szabad minden ágat levágni.Nem lesznek levelei meg hal a fa.
Fog ez ott is hajtani,ahol eddig nem hajtott.Alvó rügyek mindig vannak még a törzsön is .
Vannak olyan fák, amik nem bírják a tarra vágást, de az őszi nem ilyen. Főleg egy fiatal és egészséges őszi. Az kihajt gond nélkül. Termő fát átoltani is úgy szoktak, hogy csak a törzset hagyják meg a vázágak aljával, lehet ilyen filmeket látni a Youtube-on, hogy komplett barackost oltanak át így.
De azért én is inkább azt választanám, hogy hagyni rajta néhány termővesszőt, minél alacsonyabban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!