Palántázás: muszáj (célszerű) először tálcába,szapládába vetni,vagy menet egyből a cserépbe 1-2 mag?
Paprikának elég a 9-es cserép. Paradicsom esetén már kétséges, már egy 10-esbe is másfélszer annyi föld fér. A tápanyagot pótolni kell kiültetésig 2-3 alkalommal, tápoldattal. A víz az, ami már nem elég a vége felé, mert adott mennyiségű föld nem tud egy napra valót tárolni.
Mehet egyből cserépbe. De ha nem valami rohadt drága hibrid mag, akkor minimum 2-t tegyél egy cserépbe, mert semelyik mag nem csírázik 100%-ban. Majd pár centis korban ollóval elvágod a kisebbet a föld felett. (Ne húzd ki, mert szaggatod a megmaradónak a gyökerét is.)
Pikírolni általában 2 okból szokták:
- nagyon drága hibrid magról van szó, és nem akarják duplán használni
- nincs elég hely sok cserépnek, ezért előbb ládában, aránylag sűrűn nevelik, aztán csak később ültetik szét, mikor már a hűvösebb és tágasabb hely is elég meleg lesz a növényeknek.
Arra azért figyelj, hogy éjszaka is 20+ fokos helyiségben meg fognak nyúlni, még ablakban is, ha nem használsz növénylámpát. (Én ezért várok még vagy 2 hetet a palántaneveléssel, mert március vége felé néha már ki lehet őket rakni nappalra.)
Én minden évben 15-ös cserépbe vetem a paradicsomot, paprikát. Kicsit megnyúlik, de aztán összeszedi magát a több napsütéssel délkeleti ablakban.
Május közepén már ilyen gyökérrel teszem ki, a növény meg vagy 40-50 cm magas.
3
Ez tényleg nagyon szép, de ehhez azért kell egy bizonyos környezet. Amit nem mindenki tud biztosítani.
A piaci palántákat soha nem árulják ilyen nagy cserépben. Sokan egyszerű tejfeles dobozban (ill hasonló méretű edényben) nevelik. Ők mondjuk valószínűleg napi 2x öntöznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!