Hogy lehet a vadrózsát végleg kiirtani a sövények közül?
Nemes rózsa alanya hajtott ki? Akkor nincs más megoldás, mint lenyirkálni.
De ha vad mindenestől, akkor megoldható. Én szoktam irtani a szomszéd elhagyott telken, sarjról kelt és termő szilvák és meggyek közül.
Mikor már bimbós a vadrózsa (vagy a környéken látsz bimbósat, netán virágzót), akkor szépen elválik a háncs a fatesttől. Odáig nem nyúlsz hozzá. Akkor aztán elvágod 30-40 cm magasan, és a megmaradt részt késsel vagy metszőolló hegyével felhasítod 3-4 helyen, és a háncsot lehúzod úgy, hogy ne szakadjon el. Aztán mind a háncs belső oldalát, mint a fatestet bekened tömény glifozáttal, egy ecset segítségével. (Okosságok: Mielőtt nekiesel vágni, egy felső ágat metssz le, és nézd meg, lejön-e már a héja. A háncsot végighasítani csak úgy egyszerű, hogy bőr munkáskesztyűvel letördelem a tüskéket, aztán kesztyűs kézzel, a szárat körülfogva vezetem a szerszám hegyét felfelé, miközben másik kézzel rányomom.)
Ha jól csináltad, maximum egy hónap után le lehet vágni földszinten a megmaradt részeket, és nem fog újra hajtani. 5 cm vastag szárakkal ugyanúgy működik, mint 1 cm-esekkel. Már vagy 20-30 bokrot kiirtottam így.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!