Csökken-e a víznyomás a tömlővégeken, ha kétfelé ágaztatom a tömlőt, és egyidejűleg használom mindkettőt?
Csőszivattyúval kinyert vízzel öntözök, de az adottságok miatt a 3/4" tömlő végén kb. 5 bar a nyomás, ami nem igazán előnyös a növényeknek (még permetezve sem). Sajnos nyomáscsökkentő eszközt nem használhatok.
Arra gondoltam, hogy "Y" elágazóval két külön tömlőt használhatnék egyidejűleg, ha ezzel a tömlővégeken nem csak a kijövő víz mennyisége, hanem a víz nyomása is feleződne.
Tud-e segíteni valaki a helyes válasszal?
Köszönöm
nem lehet vastagabb tomlot rakotni? Akkor csokken a viz sebessege es a nyomasa.
az elagazatol is csokkeni fog a nyomas.
#pbarni
Lehetne esetleg 1"-os tömlőt is használni, de sajnos ahhoz csatlakozókban és eszközökben nagyon kicsi a választék. Szinte mindent a 3/4" vagy 1/2" rendszerhez gyártanak.
Na de milyen módon öntözöl? A slag végén van egy szórópisztoly vagy valami, és azzal esőztetsz?
Ebben az esetben miért baj, ha nagyobb a nyomás? Annyival nagyobb területet öntözöl egyszerre. Nyilván olyan szerkezetet kell használni, ami kellően porlasztja a vizet, nem óriási cseppeket szór.
#5/5
Szórópisztolyt használok, de még a zuhany állásban olyan erővel jön a víz, hogy a gyengébb szárú növényeket elfekteti. Esőztetőt nem tudok használni, mert azok 3, max 4 bárig használhatók, nálam pedig 5-6 bár a nyomás.
Tavasszal majd kipróbálom az "Y" elágazást, mert olyan információt kaptam, hogy az elágaztatott tömlők végén csak feleakkora lesz a nyomás, ha egyszerre vannak használva. Az egyikre teszek egy esőztetőt, a másikon marad a szórópisztoly.
Hát nyilván ha kétszer annyi víz tud távozni a csőből, az lecsökkenti a nyomást.
Kézi öntözésnél amúgy nem direktben kell veretni a növényeket. Hanem felfelé irányítod, minél apróbb szórásra állítva, és folyamatosan mozgatva, aztán majd a gravitáció intézi a többit.
Egy ilyen szerintem használható dolog:
Nem ez a megoldás.
A szivattyú teljesítményétől függően lehet ugyanakkora marad a nyomasod. Tömegáram kérdése az egész.
Neked nem a nyomás kell csokkentened, mivel azt nem tudod, hanem a tömegáramot.
Tegyél be a szivattyú után egy 1/2colos szűkítőt!
Ez megoldja a problémát.
Ilyen pisztolyt használok én is, igaz a javasolt módszert még nem próbáltam. Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!