Hány százalékkal olcsóbbra jön ki ha magamnak termesztem a kertben a burgonyát, répát, uborkát, mintha boltban venném?
28: Szerintem télen 1300 a "paradicsom", nyáron 4-700 Ft.
Az 1. hozzászólás a reális.
Vagy túl sok terem, amivel nem tudsz mit kezdeni, vagy túl kevés.
A paradicsom nem lesz olyan szép mint a boltban, ezért nehéz eladni a hozzád hasonlóknak.
A másik hogy el sem adhatod, mert adóköteles.
Nem a munkával van a baj, hanem a kártevőkkel, amik elveszik a kedvedet.
A paradicsom sukszor már zölden elkezd rohadni, vagy a poloskák szúrkálják ágyon, és attól rohad
Ha jót akarsz, ultess borsót, cukkinit. Azokkal nincs sok gond .
"Nem lesz olyan szép a paradicsom" hahaha :D
Hát inkább én azt mondanám a bolti ocsmány. Mármint ízre.
Az a nagy helyzet hogy házilag össze hasonlíthatatlanul jobbat lehet termeszteni mint a bolti vackok. Persze napos helyen karózni kell, kacsozni, meg ilyesmik - de ezen a "nem lesz olyan szép mint a boltban" most meghaltam a röhögéstől XDDD
Nyáron a paradicsomfelesleget 4-500 Ft-ért adtuk el. Vagyis 3 kilót drágábban, mint amibe a család nyári paradicsomfogyasztása, valamint a télre elrakott 15 üveg paradicsomlé került.
A piacon általában 6-800 Ft volt az őstermelőknél is, a kofáknál ennél több.
Multiknál az állati takarmányozásra is gyenge minőségű, kőzetgyapoton termelt, zölden leszedett, fűízű paradicsom se nagyon ment 600 alá, esetleg akcióban.
Nálunk nincs olyan, hogy felesleg... Ha akad pár szem, akkor idézem:
"- Csókolom Teri néni (szomszéd néni), van egy kg fölös paradicsomunk, el tetszik fogadni?
- Jaajj kedveském, köszönöm szépen! Aztán babotok van-e?" És ha nincs, ad egy rakással cserébe.
Én ezt imádom, semmihez sem fogható, hogy lehet a szomszédokkal bartelezni. :D Persze mi nagyon kicsiben nyomjuk, de ez egy külön életérzés, amit egy Tescos kiruccanás sosem fog visszaadni. A "feleslegere" mindig van jelentkező, amit nagyon szívesen tovább passzolunk ingyen és bérmentve. :)
Én nem pontozok soha senkit.
Eladni nem akarok, magamnak termelnék, ezt is írtam már.
Még mindig senki nem válaszolt arra, hogy kb hány % -al olcsóbb megtermelni, mint megvenni a boltban a zöldségeket.
A paradicsomnak kb. 6-8 éve volt kilója nyáron 300Ft, mostanság inkább 800-1500Ft,de láttam egyik éven 3000Ft-ért is, mondjuk az koktélparadicsom volt. De, nem is ez a lényeg!
Kérdező, én azt mondom, vágj bele, valahol el kell kezdeni! Amikor először ültettem, szépen magokból elkezdtem palántát nevelni, 2db virágosládába hónapokig gondoztam, július végére lett belőle egy szem paradicsom, a többi megdöglött. Na és?! Majd következő éven. Bele kell tanulni, nem meghátrálni. Ez is lehet egyfajta hobbi, szabadidő tevékenység, kikapcsolódás.
Az a baj, mindenki csak a pénzt számolja, meg azt hogy kertészkedés idejében csinálhatna mást. Túlórázni?! Mi a fenének? Az csak még monotonabbá és unalmasabbá teszi a napot és keseredetté az embereket. Ebbe is bele lehet betegedni, hogy napi 10-12 órákat vagy a gyárban, vagy épp íróasztal mellett üldögelsz ennyit mert home officeban vagy, vagy épp stresszelnek a cégnél ha bejárós vagy.
Meg kell törni ezt a monotoniát, a nagy hajtást, változatosan és hasznosan is be lehet osztani a napot, és ennek a kertészkedés egy kitűnő része lehet, amely színesíti a mindennapokat. Úgyhogy hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!