Akik otthon neveltek palántákat, mikor szoktátok a magokat elvetni?
Milyen földbe vetitek a magokat? Sima virágföld, palántaföld vagy más?
Melyik márkájú vetőmagok váltak be nálatok?
Az utóbbi 2 évben mindig pórul jártam...2 vagy 3 márkával is próbálkoztam, de sem benti vetéssel nem lett belőle palánta, sem később szabad földbe vetve nem keltek ki (vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés).
Úgyhogy paprikából,paradicsomból piacon kellett vennem palántákat, sárgarépa,petrezselyem,uborka meg ugye ki sem kelt az elmúlt 2 évben.
Mivel nincs neki hűvös ÉS nagyon világos helyem, meg plusz világításra se költök, ezért március közepe táján kezdem a veteményezést a paprikával, 7-10 nap múlva fejezem be a paradicsommal. (Mert az sokkal hamarabb kikel bent, néha már a 3. napra.) Mikor kikeltek, mennek a fűtetlen és két oldalról üveges előtérbe, de még ott is nyúlnak. De aztán általában napokon belül ki lehet tenni őket a szabadba, legalább nappalra. Volt már, hogy kiraktam, és már be se kellett hozni többet. De általában azért még 6-8 éjszaka, meg 2-3 nappal is bejönnek. Május 1.-ére azért kiültethetőek, bár nem nagyok.
Vettem párszor palántaföldet, de mindegyik szörnyű volt, tele komposztálatlan ágdarabokkal, nem is nőttek bennük a palánták. Úgyhogy 2:1 arányban keverek Florimo és Florasca virágföldeket, már vagy 15 éve.
Olyan nem nagyon fordul elő, hogy jól felhasznált friss mag ne keljen ki. Ha nálad ezzel gyakran van gond, az attól lehet, hogy régi magokat veszel. Mikor veszed, olyant vegyél, amit előző évben minősítettek. Ha konkrét fajtát akarsz, de nem kapsz, akkor szükség esetén vehetsz tavalyelőttit. De ennél idősebbet véletlenül se. A termelési idejét nem lehet tudni, lehet, hogy eleve 15 éves magot csomagolnak. Csinálnak egy csírázási próbát, ha 90% kihajt, akkor becsomagolják, és ráírják, hogy 3 évig jó. De ez korántsem biztos, hogy akár 2 év múlva is rendes lesz a kelés. Ez már a sokak szerint legjobb, csávázott ZKI-s maggal is előfordult nálam, hogy 2 éves korában nem kelt ki, miközben ugyanabban a sorban ott volt a saját termesztésű, ami kikelt.
Esetleg még azt lehet elrontani, hogy nem teszed elég mélyre, vagy - apró mag esetén - túl mélyre teszed. De ilyenkor nem a mag a hibás. Pl. répa és petrezselyem esetén ha 1 cm mélyre teszed, akkor nem is kell csodálkozni, hogy nem kel ki.
Ami tényleg gond lehet, az a fajtaazonosság hiánya.
A Lidl-ben kapható magok esetében keltek pár éve teljesen mások, meg a Garafarmos magok, azok meg rendszeresen, sok éve. Pl. ezek apró takarmányborsót csomagolnak a "rendesebb" borsók zacskójába.
Szabadföldi vetésnél - a nem megfelelő mélységen kívül - probléma lehet még, hogy valami kártevő megeszi a magokat. Az uborkamagokat pl. a lótetű. De tücsök, giliszta, hangya, meg ezerféle talajlakó rovar is károsít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!