Minus 5 foknál elfagy a kerti csap?
Igen és nem.
Ha mondjuk leesik 1-2 órára a hőfok ennyire alacsonyra, de aztán felkel a nap és elkezd melegedni az idő, akkor nem feltétlenül. Előbb fagy be a csap végén lévő víz. (jártam így, semmi baja nem lett)
Ha mér huzamosabb ideig van mínusz, akkor elfagyhat.
Tehát amikor éjjel leesik egy kicsi időre a hőmérséklet, akkor még nem kell a szívhez kapni. Elfagyni pedig tapasztalataim alapján inkább a kötéseknél fog.
Érdemes télíesíteni a csapot, azaz leengedni fagycsappal.
Ennyinél már belefagy a víz.jobb elzárni.
Nem biztos hogy kiolvadva baja lesz de előzd meg a bajt.
Belefagy a víz, és szerencse kérdése, hogy lesz-e, és milyen kár.
A hálózatban nem desztillált víz van, és nem légköri nyomáson, így nem 0, hanem csak kb. -2 fokon fagy meg. A folyócsövet garantáltan nem fogja -5-ön szétnyomni, de az idomoknál megeshet, mert azok rideg öntvények. Nálam 2 éve volt olyan, -5-6 táján, hogy a golyósszelep tetejét felhajlította, aztán kiolvadás után egy tűhegynyi résen spriccelt kifelé a víz egy napon keresztül, 1,5 m3. A futórózsára ráfagyott egy komplett jégbarlang, 2 m magasan.
(Megkockáztattam, hogy a szelep fedelét leszedtem, és két sínvason kalapáccsal visszaegyengettem, aztán visszaszereltem. A mai napig is azt használom. A szelep amúgy kb. 20 éves, de a betétet az eset előtt egy évvel cseréltem, tehát még új és rugalmas volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!