Kezdőoldal » Otthon » Kert » Minus 5 foknál elfagy a kerti...

Minus 5 foknál elfagy a kerti csap?

Figyelt kérdés
2023. nov. 21. 08:28
 1/8 anonim ***** válasza:
87%

Igen és nem.

Ha mondjuk leesik 1-2 órára a hőfok ennyire alacsonyra, de aztán felkel a nap és elkezd melegedni az idő, akkor nem feltétlenül. Előbb fagy be a csap végén lévő víz. (jártam így, semmi baja nem lett)

Ha mér huzamosabb ideig van mínusz, akkor elfagyhat.

Tehát amikor éjjel leesik egy kicsi időre a hőmérséklet, akkor még nem kell a szívhez kapni. Elfagyni pedig tapasztalataim alapján inkább a kötéseknél fog.

Érdemes télíesíteni a csapot, azaz leengedni fagycsappal.

2023. nov. 21. 08:43
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
-5 foknál ez már reális veszély.
2023. nov. 21. 08:51
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Illik fagytalanítani ilyen hőmérsékleteknél már.
2023. nov. 21. 09:28
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Ennyinél már belefagy a víz.jobb elzárni.

Nem biztos hogy kiolvadva baja lesz de előzd meg a bajt.

2023. nov. 21. 10:03
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Nekem -5től már csöpögnek, aztán lehet őket cserélni..
2023. nov. 21. 12:26
 6/8 anonim ***** válasza:
58%
5-6 nál már elfagyhat,de még nem repeszt szét semmit.A csap már nem elfordítható.
2023. nov. 21. 16:55
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Belefagy a víz, és szerencse kérdése, hogy lesz-e, és milyen kár.

A hálózatban nem desztillált víz van, és nem légköri nyomáson, így nem 0, hanem csak kb. -2 fokon fagy meg. A folyócsövet garantáltan nem fogja -5-ön szétnyomni, de az idomoknál megeshet, mert azok rideg öntvények. Nálam 2 éve volt olyan, -5-6 táján, hogy a golyósszelep tetejét felhajlította, aztán kiolvadás után egy tűhegynyi résen spriccelt kifelé a víz egy napon keresztül, 1,5 m3. A futórózsára ráfagyott egy komplett jégbarlang, 2 m magasan.

(Megkockáztattam, hogy a szelep fedelét leszedtem, és két sínvason kalapáccsal visszaegyengettem, aztán visszaszereltem. A mai napig is azt használom. A szelep amúgy kb. 20 éves, de a betétet az eset előtt egy évvel cseréltem, tehát még új és rugalmas volt.

2023. nov. 21. 19:34
 8/8 anonim ***** válasza:
A csövet 4-5 fokig nem nyomja szét. De a gömbcsapot nagy valószínűséggel megrongálja, ami abban jelentkezik, hogy a következő évben csöpögni fog. Még nagyobb a csap sérülésének esélye, ha befagyott állapotban megpróbálod kinyitani. ilyenkor inkább hajszárítóval melegítsd ki, és aztán nyisd meg.
2023. nov. 26. 22:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!