Ha veszek pár almafát a faiskolában és nem metszem meg őket csak hagyom megnőni akkor is teremni fognak?
Nagy lutri...láttam olyan fát, ami szépen nőt, erős lett, sok alma lett rajta, de ritka.
A fát valamennyire formázni kell.
Fel fog magasodni, az alja pedig fel fog kopaszodni!
Olyan magasan lesz a termőfelület hogy kézzel, de még létráról se nagyon lehet majd elérni és így permetezni sem lehet!
Így csak azt lehet enni ami lehullik a földre, de az meg vagy kukacos lesz, vagy moníliás..
De miért nem akarod metszeni??
Ugyanúgy fognak teremni, mint ha metszenéd. Már feltéve, hogy túlélik az első nyarat. Mivel gyökerük nem nagyon van (szinte az összes a termelőnél maradt), hajtásuk meg rengeteg lesz, így túl sokat párologtatnak, könnyen kiszáradnak. Ezért kell már az első tavasszal is visszametszeni.
A terméssel az lesz a baj, hogy átlagos években millió alma lesz, de mind akkora, mint egy jobb dió. Ez a lényege a termőkori metszésnek, hogy csökkentsük a termésszámot, így a fa nagyra növelje a kevesebb termést. Tavaly eladtam a telkemet, ahol eladásra termeltem mindenféle gyümölcsöt, többnyire kiváló minőségben, annak ellenére, hogy nem öntöztem. A vevő egyáltalán nem metszette a fákat. Most ősszel voltam ott, és minden fán aprók maradtak az almák, pedig a rengeteg esőtől akkorára kellett volna nőniük, mint a dinnye... (Az itthoni fákon nagyon nagyok lettek.) Meg persze kukacos is volt nála szinte mind, mert növényvédelem se volt. Azt hitte az illető, csak megveszi, aztán meg már csak szüretelni kell menni utánfutóval.
A fiatalkori metszésnek meg az a lényege, hogy formás és erős legyen a fa. Ha sok vékony ág lesz, ezek lehajlanak, letörnek. Ha sűrű lesz a lomb, a belsejében nem lesz termés, csak kívül, és a kinti ágakon lévő termés jobban húzza az ágakat, könnyebben letöri a szélvihar.
8
Csodák léteznek. De nem ebből kell kiindulni.
Valószínűleg termékenyülési probléma van a fáidnál, ezért nincs túlzottan sok rajtuk, hogy aprók legyenek. Vagy tápanyaghiány, betegség, stb. miatt nem képződik olyan sok virágrügy.
Kukac pedig csak ott van, ahová odatalálnak. Nem a semmiből lesznek. Feltehetőleg olyan területen van a kerted, ahol nincs minden kertben alma, így a kártevők nem tudtak elterjedni. De ha majd egyszer odaérnek, akkor onnantól 0 termésed lesz. Így működik a mezőgazdaság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!