Ennyire átszőtte már a világot a vetőmag-maffia?
Ismerkedem a lehető legkisebb ráfordítással elérhető önfenntartó életmóddal és folyamatosan falakba ütközöm. Nem elég a globális felmelegedés, az inváziós kártevők és ilyen-olyan betegségek, de ahol viszonylag igénytelen fajról lenne szó (gomba) ott is termőzsákokat kellene vásárolni időről-időre a ciklikus profit reményében.
Tényleg ennyire ellehetetlenítették mára a 21. századra az önfenntartó életformát és gáncsolják minden eszközzel, hogy nem csak addig jutottunk el, hogy normális környékeken, ahol nem rabolják le a termést és ugorják/vágják át a szögesdrótot is egy élet munkája a telek ára és rá egy kis házikó, de még vedd is meg azt, amiből talán terem majd valami, ami persze 100%-ban a te kockázatod, akár kamut is eladhatnak neked és utána megvonják a vállukat?
Maradt mára még bármi, ami ténylegesen ÖNFENNTARTÓ módon termeszthető, tenyészthető és ha állat, akkor tud magától szaporodni, ha pedig növény, akkor terem olyan magokat, amiket elültetve a következő évben újra kicsírázik és így tovább?
Mi van?
Minden, nem F1-es magból kinőtt termény magját el tudod ültetni úgy, hogy legyen termése a kövtkező évben.
Tessék ?
Nagyon jó vetőmagokat lehet kapni a boltokban amikek a kikelési aránya 99%.
F1 és F2 (Filii1 és Filii2) jelölésű magok hibridek. Ha nem hibrid magot veszel akkor a magot ugyanúgy el tudod ültetni.
De a másodgenerációs F2 magokat is el tudok vetni.
Pont multkor néztem én is a gomba termőblokkokat, és nem fóliasisakos a kérdező, ez tényleg így működik.
Az már régóta ismert, hogy a vetőmag "gyártók" igyekeznek minden fajtából okosított magokat árusítani (a megfelelő terméshez szükséges vegyszerpakkal együtt), azaz az ezen magokból hozott termés magja már terméketlen lesz.
Ugyanez van a gombáknál is.
Leginkább ezért szükséges a modern géntechnológia, a klasszikus keresztezésben túl sok a bizonytalanság.
Mi nem nagyüzemben toljuk, azt se tudom mi az az f1, f2 mag. Azonban paradicsom, hagyma, krumpli, dinnye, tök szokott úgy nőni a kertben, hogy az előző évben ültetett vagy éppen vásárolt termék magjáról nőtt ki.
Fáknál is szokott lenni mellékhajtás, amit ki szoktunk vágni, de 1-1 volt már külön ültetve és azok is elég jó termésű szép fák lettek.
Szeder, málna, eper meg olyanok már nálunk, mint a dudva. Valahova ültettük és nagyon terjed. Ha valaki úgy gondolja drágán lehet ezeket is eladni.
Én se értem, mi ér ide?
Külföldön bizonyos országokban az adott tájegys3gen invazív termények lettek netiltva, nem paradicsomot meg cukkinit tilos ültetni.
"de ahol viszonylag igénytelen fajról lenne szó (gomba) ott is termőzsákokat kellene vásárolni időről-időre"
Nem is értem amit írsz. Ha te értesz a gombatermesztés minden praktikájához, akkor az erdőben szedett gombából állítsd elő magadnak a szaporító anyagot. Mert mit hittél? Gombamagot akartál venni?
Ha meg nem értesz hozzá, akkor hogy a túróba akarsz fenntartható módon gombát termeszteni és szaporítani. Akkor nyilván meg kell venned a szaporító-anyagot!
De előbb érdemes lenne megtanulni a biológiát. Mielőtt bosszankodnál...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!