Mikor kell leszedni a sütőtököt? Rajta kell hagyni jobban beérni vagy leszedni és kitenni valahova, hogy megcsípje a dér? Szürkés színű sütőtökön mikor tudom, hogy érett már? Hogy kell tárolni a sütőtököt? Meddig tartható el kb?
Amikor leszárad a szára, általában akkor jó. De vanak olyan fajták amik akkor jók, amikor még bele tudod nyomni a héjába a körmöd(pl a méteres tök).
Száraz hüvös helyen kamrába pár napig, hetig eláll. Én leszoktam fagyasztani, vagy lereszelem, vagy összevágom, attól függ, mi lesz belőle.
A dér nem lényeg, attól nem lesz jobb. Ezt csak azért terjedt el, mert régen csak a szürke Nagydobosi meg hasonló fajták léteztek, amik nagyon hosszú tenyészidejűek, és a hűvös idő gyorsítja az érést. De azoknak se konkrétan a dérre van szükségük, hanem hogy minél tovább a száron legyenek, minél tovább kapják a fontos ásványi anyagokat.
Ezek a mostani rövid tenyészidejű sütőtökök akár már augusztus végére is tökéletesen beérnek. Pl. ami narancssárga teljesen, az már ehető és szedhető.
Viszont ezekkel is az a helyzet, hogy száron tovább elállnak. (Ha nem eszi meg őket a pocok, amiből idén túltermelés van.) Leszedve egy hónap alatt jó eséllyel megrothadnak, száron hagyva meg semmi bajuk nem lesz, ameddig meg nem fagynak.
A szürkét még ne szedd le semmiképpen, ha nem az a kicsi (2-3 kg-os) fajta. A narancssárgából annyit szedj, amit felhasználsz. Ha netán leszárad a szára, akkor védett helyen, lehetőleg északi oldalon tárold, ha nincs hideg és száraz helyiséged.
Hagyományos nagydobosi tököt kell kicsit megcsípetni faggyal.
A többinek nem tesz jót, hamarabb romlik.
Ha elszáradt a szára szedd le, pincében hűvös helyen elvan karácsonyig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!