Mit csináljak következő évben a vesszőről gyökereztetett szőlővel?
Tavasszal 2 rügyre vágd vissza, esetleg 3-ra, ha a 2. nagyon rossz irányba néz. (Egy hajtást majd leszedsz, ha mind kihajt.)
Így lesz egy nagyon erős hajtásod, ami felmegy a kordonra a karó mellett, plusz alatta egy gyengébb, tartaléknak. (Amit a következő tavasszal tőben levágsz, ha a felső szép egészséges, és nem fagyott el.)
Ha homokon kertészkedsz, akkor oké, de ha kötött földed van, akkor még inkább most hajítsd ki az összeset, és vegyél oltványokat. Az országban kötött talajú helyeken mindenhol el van terjedve a filoxera, és csak idő kérdése, hogy mikor talál oda hozzád, és vágja tönkre a szőlőidet. Nyilván akkor fog odaérni, mikor már épp nagyon szépen kezdenének teremni...
Köszi, köszönöm mindkettőtöknek! Gyakorlok egyelőre, tehát az sem gond, ha elviszi a filoxéra, mert nem azért van, hogy erről majd szüreteljek is. Amúgy meg ha szerzek benne némi rutint, tapasztalatot, akkor a telken lesz nagyobb szőlős (de ez csak távlati terv). Az homokos talaj, sőt konkrétan homok. Van egy bő 1500m2, amit akár beültethetek, a másik 1500 az gyümölcsös, azt már nyilván komolyabban fogom kezelni, utána olvasok majd a permetezésnek, betegségeknek stb. de egyelőre ott tartok ebben, hogy a nevelést akarom kitanulni, mert ez ingyen volt, ezen lehet gyakorolni, ha veszek szőlőoltványt, annál már azért minimalizálni szeretném a végérvényes elb.... lehetőséget.
A videó is hasznos volt, jól magyaráz az öreg, érthető, köszönöm!
Egyébként hogy itt a filoxéra elvigye, arra baromi nagy esély van, mivel van 4-5 öreg szőlőtőkém, amit még apám ültetett, annak levelein látom ugyan minden évben, de Ő is régen, meg én is mindig azonnal leszedem ezeket a leveleket, amint meglátom rajta. A szőlőtőke 20-25 éves legalább, még él, terem!
#4 Na ezt jó olvasni, sok sikert kívánok hozzá!
Egyébként rengeteg hasznos videója van még az öregnek, be is linkelem neked a csatornáját. https://www.youtube.com/@LaszloKulicz/videos
Én is nagyon sokat tanultam belőlük.
Én tavalyelőtt ültettem egy sor csemegeszőlőt, és idén döntöttem úgy hogy kibővítem 5-6 sorra.
Én már korábban összeírtam magamnak hogy milyen fajta csemegeszőlőket szeretnék
Ha esetleg te is csemegeszőlőben gondolkozol akkor ezeket a fajtákat is ajánlom a figyelmedbe.
(Fajtanév/érésidő)
**Fehér Szőlő:
Landis / Szept eleje
Valek / Aug eleje
Galahad / Aug eleje
Monarch / Aug vége
Narancsízű / Szept eleje
Frumosa alba / Aug vége
**Kék Szőlő:
Everest / Aug közepe
Nizina / Szept eleje
Nagyezsda Azos / Szept eleje
Esther / Júli vége
Moldova / Október vége
Kodrianka / Aug eleje
**Rózsaszín szőlő:
Dubovszkij rozovij / Aug vége
Julian / Júli vége.
Anjuta / Szept közepe
Karmakod (sötét rózsaszín) Szept eleje
Preobrazsényie (rózsaszínes fehér) Aug eleje
Dikszon / Okt eleje
Pamjati ucsityelja / Aug eleje
Ha a leveleken van filoxéra, akkor az direkttermő, és a gyökerekre nem megy rá. (Az európai saját gyökerű szőlőknek meg a gyökerén él, a levelén nem.)
Felszívódó rovarölővel a levelekről szinte teljesen kiirtható.
Azt nem látom be, miért nem vágsz bele eleve a "rendes" szőlőzésbe. Mielőbb megerősödnek a tőkék, annál hamarabb lesz jó termésed.
5
A Moldova csak eladásra való, nem saját részre.
Gyönyörű szép, mindennek ellenáll, de a leggyengébb ízű fajták egyike.
Ha finomat szeretnél, és hajlandó is vagy megdolgozni érte, akkor a Hamburgi muskotály mindennek a csúcsa. A legfinomabb, emellett mutatós is. Hátránya, hogy aránylag elfagyós, és rendesen kell permetezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!