Kezdőoldal » Otthon » Kert » Aloe vera levelei miért...

Aloe vera levelei miért csöpögnek?

Figyelt kérdés

3 éve van aloe verám, úgymond mentettem az előző lakhelyemről.

Nem szokványos kinézetű, hanem nagyon keskeny levelei vannak, és szobanövény.

Ilyesmi:

[link]

[link]

Régen nem volt bajuk, most viszont, már pár hónapja, valami csöpög a leveleikből, és csúnya ragacsos nyomokat hagy mindenütt.

Múltkor már kiselejteztem a rosszabb állapotúakat, kiszedtem minden tövet a földből és lemostam őket egyesével, majd újraültettem. Utána csak 1-2 levélből csöpögött, de mostmár megint újra szinte mindegyikből. A leveleken látni a ragacsot, meg 1-1 kemény, barna, lekaparható foltot, de az konkrétan nem látszik, honnan csöpög és miért.

Valami parazita miatt lehet vagy ez betegség?

Mit csináljak vele?

Amúgy nincsenek rossz állapotban, jönnek új hajtások is, szóval nem tűnik nagyon betegnek, csak zavaró hogy mindig takarítani kell utána.

2023. júl. 17. 18:49
 1/5 anonim ***** válasza:
47%

Egyértelmű hülyeséget csináltál az átültetéssel. A szobai tartással is, valószínűleg.

Mutass fotókat a ragacsról. Több levélről, normális képeket, hátha feltűnik valami.

2023. júl. 18. 05:55
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Ide tettem fel képeket róla:

[link]

Az eredeti cserepén lévő ábra szerint is benti növény, és az előző tulaj is ott tartotta.

Többször ültettem már át őket az évek során, de nem volt még ilyen bajuk máskor tőle. Most is csak az egyik "csapat" a rossz (ahol sokan vannak együtt), a másik, ahol 5 nagyobb van egy cserépben , azok nem csöpögnek, meg nincsenek is rajtuk ilyen fekete meg barna pöttyek. (Ezeknek rendes, nagyobb gyökereik is vannak, ami a kicsiknek sajnos kevésbé van.)

Az eredeti földjük folyamatosan penészes volt, ezért ültettem őket át inkább kaktuszföldbe még 1 éve kb.

Egy darabig szerettek ott lenni, de aztán egyre rosszabbul kezdtek kinézni, meg idővel az a föld is penészedni kezdett (bár most annyira nem látom olyannak, inkább ilyen sárgás a teteje).

Kb 3 hetente szoktam locsolni őket, bár múltkor sajnos 5 hétig nem voltam itthon, azt rosszul viselték, akkor elszíneződött néhány levelük pirosasra, még most is látszik rajtuk kicsit.

2023. júl. 18. 16:58
 3/5 anonim ***** válasza:

Hát, sajnos, nem tudok semmi okosat mondani. Teljesen különböző dolgoknak tűnnek a foltok.

Van, ami rovar vagy pók ürülékének. Van, ami rácseppen öntözővíznek. Van, ami élettani kitüremkedésnek. (Ilyen áttetsző kidudorodó dolgok szoktak megjelenni, nem tudom, mitől.)

A ragacs amúgy jellemző a pajzstetvekre, és azok szeretik az aloékat. Nézd meg a növényeket, látsz-e ilyeneket. Az általuk készített mézharmat ragacsos, átlátszó, és megtelepszik rajta a korompenész, ami meg fekete foltokban jelentkezik.

5 hét szárazságot simán kibírnak. Ilyesmi nálam is előfordul, semmi bajuk.

A matricázást nem kertészek csinálják, hanem kereskedők. Leegyszerűsítik a dolgokat. Szerintük van kinti növény, meg benti növény. Attól függően, hogy kibírja-e a telet. Az Aloe csak mérsékelten fagyálló, tehát ráragasztották, hogy benti. Napos ablakban nyáron el is van gond nélkül, de télen, a meleghez társuló rövid és sötét nappalokon megnyúlnak a levelek. Télen hűvös, világos helyen kellene tartani. (Most a tieid is meg vannak nyúlva némileg, bár nem rettenetesek.)

2023. júl. 19. 06:23
 4/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a részletes választ! :)
2023. júl. 19. 12:07
 5/5 A kérdező kommentje:
Valószínűleg megfertőzte őket valami, mert tavaly a szüleimnél voltak 3 hónapot, sok más növény között, és azóta van ilyen bajuk, azelőtt nem volt.
2023. júl. 19. 12:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!