Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi a baja ennek az epertőkenek?

Mi a baja ennek az epertőkenek?

Figyelt kérdés

A kepeken látszik hogy egyik eper tőke levele ilyen világos. Mi lehet a baja? A többi normalis

[link]

2023. júl. 6. 13:01
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Tápanyaghiány, legnagyobb valószínűséggel vashiány. (Sok másik tő levelén is látszódik, csak nem ennyire.)

Sok oka lehet, nem csak az, hogy nincs a talajban vas. Ha nem megfelelőek a körülmények, vagy valami másból túl sok van, akkor a vasat nem tudja hasznosítani. Ha túlöntözted, félretápoztad (pl. tyúktrágyával vagy foszfortúlsúlyos műtrágyával), meszes vagy túl kötött a talaj, részleges gyökérpusztulás lépett fel, az mind lehetővé teszi a vashiányt.

2023. júl. 6. 13:25
 2/14 A kérdező kommentje:
köszi, de akkor merre induljak?
2023. júl. 6. 14:13
 3/14 anonim ***** válasza:
Azt neked kell tudni, hogy mit követtél el. Mit szórtál, öntöttél rá vagy alá. Ezzel kell valamit kezdeni.
2023. júl. 7. 07:24
 4/14 A kérdező kommentje:
Vinasz al trágyáztam alatta, levéktrágya pedig garro bio szerves lombtrágya
2023. júl. 7. 07:30
 5/14 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy a vinasz volt a gond.

Azzal nekem nincs tapasztalatom, de szerintem jövő tavaszig magától is rendbe jön a talajod. Ha esetleg majd az első új levelek mégse lesznek szépek, ráérsz akkor is vastartalmú levéltrágyával rájavítani.

2023. júl. 7. 07:42
 6/14 A kérdező kommentje:

Köszi, kell a tökeket gyeriteni? Nagyon nagy már a bozót.

A masik hogy rengeteg kis eper volt rajta de fele sem tudott beérni..mi lehet annak az oka?

Köszi..

2023. júl. 7. 08:22
 7/14 anonim ***** válasza:

Igen, kell ritkítani.

Én csak kora tavasszal szoktam, annak annyi a haszna, hogy ha sűrű, kevésbé gyomosodik... De persze, lehet most ritkítani, és kapálással gyommentesíteni.

Tavasszal egy bokorban legfeljebb 3-4 hajtást hagyok, a sűrűségtől függően. Ha nagyjából 40 cm a sortáv, akkor 20 cm-enként maradjon egy bokor. (Ennél csak ritkább lehet, sűrűbb nem.) Ha túl sok tő van, kisebbek lesznek a termések. Ha túl sűrű, akkor nem szellőzik, és esős időben jó eséllyel belemegy a botritisz.

Ha most ritkítod, akkor minden idei indát szakíts le, és csak az öreg tövek maradjanak. (Legalábbis, ha nem akarod szaporítani.) Tavaszi ritkításnál is leszedem ezeket, csak akkor valamivel nagyobb munka, a gyökérzet miatt.

Azt látni kellett volna, hogy hogy néznek ki a kicsik, mikor elhalnak. Lehet, hogy az is a botritisz miatt volt, idén minden gombabetegség tobzódott, a rengeteg eső miatt. Esetleg a vinasz miatt is lehetett, ha látszólag teljesen egészséges kis eprek száradtak le.

2023. júl. 7. 16:07
 8/14 A kérdező kommentje:
2023. júl. 7. 21:45
 9/14 anonim ***** válasza:

Ezt bizony nagyon-nagyon meg kell ritkítani.

Korábban nem jelentkezett ez a sárgulás? Epernél, vagy más növényeknél (pl. őszibaracknál)? Mert az lehet egy általános meszes talaj következménye is. (De mint írtam, a vinasz miatt is lehet, főleg, ha korábban kisebb mértékben se sárgultak az eperlevelek.)

2023. júl. 8. 05:58
 10/14 A kérdező kommentje:
Mikor ritkitsam? Az azt jelenti hogy a leveleit ritkitsam? Igen lehet meszes is a talaj nert volt benne törmelék, azzal mit tegyek?
2023. júl. 8. 07:50
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!