Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mostantól mennyire öntözzem a...

Mostantól mennyire öntözzem a meggyfa csemetémet? Bő egy hónapja került átültetésre, bírja még, de folyamatosan hullanak le a levelei, már csak négydarab levele maradt.

Figyelt kérdés

Szinte csak esővízzel locsolom.

Az a gyanúm, hogy vagy túl keveset öntözöm, vagy túlöntözöm. Melyik lehet a probléma? Vagy más az oka? Esős napon nem öntözöm, száraz napon meg délután kb két liter vizet öntök a talajára, napi egyszer.

Félárnyékban nevelkedik. A talaj felszíne a csemete körül általában enyhén nedves, tapinthatóan.

Avagy minden rendben van vele, csak megijedtem, hogy több levelét elhullajtotta már?

Valaki írta itt egyszer, hogy eleve meg kellett volna metszenem, mivel nem bír, csak egyetlen hajtást nevelni egy facsemete, de a többiek nem mondtak erre semmit.

Nem metszettem, a levelei meg hullottak, hétről hétre. Kb a második héten lemetszetem egy hajtását (a néhány hajtásból).

De semmi nem változott, hetente átlag egy levelet elhullajtott.

Napok óta már csak négy levele van... Kb 40 centi magas meggyfa csemete. Viszonylag védett helyen van.

Mit tegyek? Lehet, a víze túl sok? Vagy túl kevés? Amikor kezdtem, tehát kb másfél-két hónapja átültetéskor 20-25 centi mély árkot ástam neki, beletettem, majd rá a kiásott földet, és tocsogó sáros állakig öntöztem akkor. Onnantól viszont csak napi kb két litert adok a talajának.

Eredetileg spontán, magról nőtt ki valahol egy öreg meggyfa mellett, onnan került átültetéásre hozzám.

2023. jún. 23. 18:12
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Ja, hát ez még távol áll attól, hogy csemete legyen... :)

Ezen nincs mit visszavágni. Ezért kellett volna a fotó, hogy ne irkáljunk felesleges dolgokat. Azt gondoltam, egy bőségesen elágazó koronájú csemetéről van szó, az olyant szokták átültetni. Ilyen kicsiket még nem szoktak ültetni. Nem is tudom, milyen gyökérzete lehetett ennek.

Az egy látványos probléma, hogy teljesen el van hanyagolva, semmi kapálás, egy nagy dzsumbujban próbál megküzdeni az életéért a gyomokkal. Meg bár a a képen nem látszódik, de az árnyék alapján szerintem valami bozótos is van ott a háttérben, aminek a gyökérzete a kis meggy alá nyúlik.

Kapálás, bozótirtás, gombaölőzés.

2023. jún. 26. 12:54
 12/15 anonim ***** válasza:

Ja, látom, van ott egy elhalt ágacska. Na, azt nem ártott volna leszedni, most már nincs sok jelentősége.

A védőhálót télre szokták rátenni nyulak ellen.

A karózásnak meg az a lényege, hogy a szél ne törje el. De itt nagyjából szélvédett helyen van, úgy látom. Ha megmarad, majd 1 vagy 2 év múlva kell mellé karó esetleg, ha túlságosan sok hajtást hoz, a törzse vastagságához képest, és úgy néz ki majd, hogy nem tudja megtartani magát.

2023. jún. 26. 12:59
 13/15 anonim ***** válasza:
Bocs, de amennyi energiát belefektettél ebbe, hogy napokon keresztül irkáltad meg fotózgattad ezt a szerencsétlenül járt vesszőcskét, ehelyett 1-2 ezer Ft-ért vásárolhattál volna egy előnevelt fácskát.
2023. jún. 26. 13:06
 14/15 A kérdező kommentje:

Előző, de hát nem ismered az előtörténetet. :) A lényege az, hogy a környéken valakinek nem kellett, lévén belenőzz a fémrácsos kerítésébe, akadályozott volt ott a növekedésben, meg amúgy se akartak gyümölcsfát ott.

Tehát nekem nem volt célom gyümölcsfát ültetni, csak ki akarták gyomlálni ezt a pici meggyfácskát, és meg próba-szerencse alapon áttelepítettem magamhoz. :)

Ott egyébként, az eredeti helyén, a fémdrótba gabalyodva, más fák társaságában (ami szintén akadály lett volna neki), gyönyörűen nődölgélt a bozótban.

Átültettem, itt is van bozót, de ha segít neki a gyomlálás, akkor gyomlálni fogom.

Azt meg már említettem, hogy spontán, magról nőtt, egy meggyfa alatt.

2023. jún. 30. 21:35
 15/15 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy magról, de valószínűbb, hogy az öreg fa gyökeréről hajtott. Nálam ilyenek 6-8 m-re a fától is kijönnek.
2023. júl. 1. 05:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!