A cefréhez kell vizet adni?















Én birsre szoktam, mert annyira száraz.
Egy most kiírt kérdés szerintem eperre vonatkozik. Abból viszont kivenni kellene vizet. :) Mivel a benne található cukorhoz és zamatanyaghoz képest rengeteg benne a víz.





Attól függ milyen gyümölcs.
Meggy,cseresznyéhez nem nagyon kell.Sárgabarack szilva Birs pl igen több a pektin tartalma könnyen leég.
Főzdében is ha túl sűrű közvetlenül főzés előtt öntenek hozzá vizet.





Azt nem lehet mondani, hogy kell, de lehet. A sűrűbb cefrét lehet hígítani vízzel, a lédúsabb közeg segíti az erjedést, sőt ha olyan gyümölcs, hogy pektinbontó alkalmazása is szükséges, akkor az eleve levesesebb közeg segíti a pektinbontó működését, hatékonyságát is. (ez mondjuk rá is van írva!) Vizet kvázi a lepárlással veszed ki, hisz lepárlás során a víz jelentős része az üstben marad. Hogy a lédús közeg jó hatással van az erjedésre és a kihozatalra, arra pont hogy kiváló példa az eper, ugyanis eper cefréből ált. kiemelkedő kihozatalt tud produkálni a legtöbb cefréző, a legtöbb mondjuk úgy "hagyományosan" cefréző is, pedig az eper mégha ragadsz is tőle tetőtől talpig, mégha semmi mást sem érzel mikor megeszed, mint azt, hogy édes, valójában cukorban relatíve nem egy túltengő gyümölcs, értsd a belőle készült cefre cukorfoka azért erősen elmarad pl. az érett szőlő, akár szilva, cseresznye cukorfokától, mégis kiemelkedő kihozatalalt tudnak vele produkálni. Az olyan esetek meg, akik meg állítják, hogy az eperből alig lehet kihozni valamit azt igazolják, hogy a savazásnak nagyon is van értelme, mert az eper pH-ja 4-5 körül van, erősen romlékony a cefréje, akinél megromlik, az bizony nem sokat remélhet tőle. Így lehet hallani azt egyesektől, hogy Ők aztán nem foglalkoznak vele, mert egyszer csinált és sz-r se lett belőle. Tehát az eper az pont jó példája annak, hogy a lédús közeg segíti az erjedést és arra is, hogy ahogy a #2 is írta a savazással érdemes foglalkozni!
Másképp kell kezelni egy olyan cefrét, amit hígítasz, de végeredményben nyilvánvaló, könnyen bizonyítható, otthonfőzők körében kipróbálható, hogy többet tudsz vele produkálni. Ha beismerjük azt, amit be kell, akkor az igazság az, hogy a cefrézők egy nem jelentéktelen része eleve hígítja a cefrét, mert tesz cukrot a cefrére és azt vízben oldja fel, úgy önti rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!