Kezdőoldal » Otthon » Kert » Anyukám kihűlt kávézaccot...

Anyukám kihűlt kávézaccot tesz a szobanövények földjére, ez miért jó?

Figyelt kérdés

Most volt itt, és láttam hogy teli a cserepek teteje kávézaccal.


Nem egy hanyag típus, szóval biztos nem érdektelenségből tette.


Ez mire jó?



2023. máj. 29. 16:30
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Vannak benne tápanyagok, amit a növény még hasznosítani tud.
2023. máj. 29. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
81%

Esetleg ha őt kérdeznéd meg, burkolt bolondnak nézés helyett? 🤷‍♀️

De amúgy kezdő kertészek is szokták tudni, hogy hasznos tápanyagokat tartalmaz, amik jót tesznek a növénynek.

2023. máj. 29. 17:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Népi hiedelem, valójában nagyon kevés fajta növénynek tesz jót, és azoknak is csak alkalmanként szabad adni egy keveset.
2023. máj. 29. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
76%
Nálunk sem a szemétbe kerül. Talaj lazítónak is jó.
2023. máj. 29. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 NTBS ***** válasza:
17%
Vannak benne tápanyagok.
2023. máj. 29. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Úgy hívják ezt a dolgot, hogy urban legend. Elterjedt a mindent jobban tudó emberek közt, hogy ez valami szuper dolog. Pedig a 3-as válaszoló tudja jól, csak kevés növénynek tesz jót, és azoknak is csak mértékkel adva. A többi növénynek jó esetben csak nem annyira rossz, hogy látványosan haldokoljanak tőle.
2023. máj. 29. 19:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:

Igen, ezért kérdezem. Elvégre a koffein egy méreg, amit a növény azért termel, hogy kinyírja azt, ami őt nyírná ki. Nem szeretném ha megölni a szobanövényt.


2, Nyilván megkérdeztem, de ez csak egy vélemény, érdekel ki mit hallott, hol, mi ennek az alapja stb.

2023. máj. 29. 21:40
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Aki sikeresen abszolválta az általános iskola 5. osztályát, az tudja, hogy a növények nem képesek szerves anyagot felvenni, csak szervetlent.

Ebből adódóan, a kávézacc anyaga így frissen teljesen hasznavehetetlen a növények számára. (Ami esetleg ki tudott ázni belőle, az kiázott a főzés során.)

Komposztálódás során lebomlik a zacc, és ugyanúgy szervetlen anyagok keletkeznek belőle, mint bármilyen más növényből is. Ezek hasznosak. Mikor elkészültek.

De a komposztálódás során a bomló anyag káros a növény számára. És mivel a virágcserépben kevés föld van, a gyökerek nem tudnak távol menni a komposztálódó növényi anyagoktól.

Jobb esetben korhasztó gombák végzik a komposztálást. Ebben az esetben a zacc kivesz a talajból minden nitrogént, amihez hozzá tud jutni (a növények elől), hogy katalizátorként használja. Ez a N végül persze felszabadul a növény számára, de a felszínen uralkodó száraz körülmények közt a komposztálódás lassú folyamat, sokáig tart.

Ha gyakran öntözi valaki a növényét, zaccal a földjén, akkor meg akár be is rothadhat. Azaz, baktériumok támadják meg. Ez nem csak az embernek kellemetlen (büdös), hanem a növény számára káros anyagok is keletkezhetnek.

A zacc egy része a laza virágföldbe, vagy a cserép szélénél be is mosódhat a földbe, ami fokozza a problémát.

2023. máj. 30. 19:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!