Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ha most ásom a kertet és...

Ha most ásom a kertet és körülbelül három nap múlva fogom vetni a földbe a krumplit, szórjak e most műtárgyát?

Figyelt kérdés
NPK
2023. ápr. 26. 16:37
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Kérdező, nem ezeken múlnak a dolgok!

Tavaly aszály volt. Ahol nem öntöztek intenzíven, ott a krumpli nyilván nem volt jó (mint ahogy kb. semmi).

Én öntöztem, elégedett is voltam a terméssel.

Az öntözés kb. ezerszer annyit számított, mint hogy Nagypéntek előtt vagy után vetettem-e el.

OFF:

Amúgy vicces a 7-es által idézett mondás. A nagypénteki harangszót sem föld felett, sem föld alatt nem hallja aznap a krumpli, ui. Nagypénteken nem harangoznak. "A harangok Rómába mentek" - ahogyan mondani szokták.

2023. ápr. 27. 22:19
 12/17 anonim ***** válasza:

Ráadásul Nagypéntekhez kötni a krumpliültetést, ez legalábbis tudatlanságra vall... Húsvét mozgóünnep, így Nagypéntek legkorábban március 20-án, legkésőbb április 23-án van. Az időjárás nem igazodik ehhez...

Régen mindenki április 4-én ültette, mert munkaszüneti nap volt, ilyenkor értünk rá.

De aztán megritkultak a késői fagyok, és rájött az emberiség, hogy korábban jobb.

Én csak röhögtem először, hogy az öreg szomszéd unalmában már március közepe felé ültet. Aztán kénytelen voltam rádöbbenni, hogy mégse ő a hülye. Nála folyamatosan kétszer akkora a krumpli, az enyém nem éri utol. Még akkor se, ha az övé elfagyott, mikor az enyém még ki se kelt. Mert ilyenkor csak a szára fagy le, de a foci méretű gyökérlabdája már megvan, és egy hét múlva már ugyanakkora, mint elfagyás előtt, két hét múlva meg már háromszor akkora, mint az enyém.

Úgyhogy én is átszoktam arra, hogy március közepe táján ültessek. És nem is bántam meg. Párszor lefagyott, de két nap után már erősen hajtott ismét, és jobb termésem lett, mint a továbbra is április elején ültető rokonoknak.

2023. ápr. 28. 07:42
 13/17 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!!
2023. ápr. 28. 16:54
 14/17 A kérdező kommentje:

Ismerősöm szülei jellemzően május elsején szokták elvetni a krumplit

Falusi emberek (voltak amig éltek).

Szerintem ők sem voltak teljesen laikusok ebben a témában

2023. máj. 3. 14:57
 15/17 anonim ***** válasza:

Kérdező, én általában április közepén szoktam, de tavaly május 2-án vetettem el a krumplit.

Minden évben úgy van, hogy aug. közepén ki lehet szedni, mert leszárad a föld feletti része. Ez nem az öntözésen múlik, mert öntözöm bőven. Egyszerűen lejár az ideje.

Namost, ha egy hónappal korábban ültetném, mi lenne? Nyilván csak hamarabb kerülne ugyanilyen állapotba. Egyszóval a krumpli mérete biztos nem ezen múlik, hiszen akkor októberig kéne nőnie.

Itt a Kert rovatban néha nagy marhaságot írnak egyesek, méghozzá olyan körítéssel, hogy ha nem ellenkeznének saját tapasztalataimmal, akkor azt hinném, képzett szakemberek.

Pl. egy másik kérdésnél valaki egy permetszerről azt írta, az biztos nagyon régi lehet, mert a hatóanyaga 15-20 éve már nem szabadforgalmú.

Nos, nem így van. Pár éve vásároltam, és interneten megnéztem, hogy most is lehetne és most is szabadforgalmú. Azzal a hatóanyaggal, amit az illető megnevezett.

2023. máj. 3. 15:06
 16/17 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!!
2023. máj. 3. 15:11
 17/17 anonim ***** válasza:

15

"Namost, ha egy hónappal korábban ültetném, mi lenne? Nyilván csak hamarabb kerülne ugyanilyen állapotba."

Nem. Kb. ugyanakkor kerülne ilyen állapotba, esetleg egy héttel előbb.

De egy hónappal előbb kezdene fejlődni. És mivel a krumpli az Andokból származik, jól bírja a hűvös időt, és tényleg fejlődik is, nem csak ott senyved. A gumóméret úgy másfélszerese lenne.

Nyáron a fejlődését a hőség állítja le alapvetően. Volt már olyan hűvös és esős nyár, hogy egyáltalán nem száradt le a szára. Szeptember elején úgy ástam ki, hogy szép zöldek voltak a levelei.

Ha nem értesz valamihez, nem kellene úgy beállítani az extrém, rendhagyó években tapasztalt dolgokat, mintha azok mindig úgy mennének.

2023. máj. 3. 17:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!