Ásott és fúrt kutak bejelentési kötelezettsége 2023.12.31-ig már törvényerejűre emelkedett?Elfogadták?
Én úgy tudom, valami dokumentációt kell készíttetni szakértővel, de hogy milyen szakértővel és őket hol lehet megtalálni azt én sem tudom.
100-150e Ft körüli összegeket emlegetnek szakértői díjként erre. Maga a bejelentés az ingyenes.
Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben nem fogják bejelenteni. Kérdés, hogy utána mi lesz a joggyakorlat? Tűzzel-vassal kikényszerítik, felderítő csapatok járják az országot és sz..rá büntetnek minden kisembert, vagy elalszik az egész ügy, esetleg egy-egy peches embert néha megbírságolnak százezrekre? Én ez utóbbit valószínűsítem, ez jól illeszkedne a jelenlegi kormánypolitikához: mindenkinek legyen annyi vaj a fején, hogy féljen a hatalomtól, így senki nem mer hangosan, nevét/arcát vállalva szót emelni a kormány disznóságai (pl. akkumulátorgyárak létesítése) ellen.
Az 1995. évi LVII. törvény VIII. fejezet 29. § írja elő, hogy a kutakra vízjogi engedélyt kell kérni.
A 29. § (7) pontja írja, hogy aki ez év végéig bejelenti, az nem lesz megbírságolva. Ez a rész 2021. január 1. óta van hatályban ebben a formában, szóval nem frissen lett meghozva. (Előtte is volt ilyesmi, csak a dátumot módosították 2020-ban.)
A múlt héten valami minisztériumi akárki azt nyilatkozta, hogy anyagilag segítséget nyújtanak majd a szakértői díjak csökkentésére. De hát miért pont most mondanának igazat, ha eddig nem? :)
Ez fontos infó, köszi!
Linket tudnál adni?
Én is szeretném megnézni!
Na várj csak, kérdező!
Engedélyeztetni nem kell, de bejelenteni azt is kell, ugye? És akkor a bejelentéshez kell a szakértői dokumentáció 100-150e Ft-ért, valamint onnantól bent vagy a nyilvántartásukban és ha kitalálnak egy adót erre, akkor már nem tudsz kibújni alóla. Sőt, ha eleged lesz az egészből és inkább betemetnéd a kutat, már azt sem teheted meg olyan egyszerűen.
Inkább kérdeznék, mint jótanácsokat adnék. Néztem a külföldi törvényeket a kutak bejelentéséhez és engedélyezéséhez. EU. törvény lehet, mert mindenhol kötelező.
A hazai törvény:
Minden olyan kútra vonatkozóan fennmaradási engedélyt kell kérni, amelyet engedély nélkül létesítettek.
Fontos, hogy a fennmaradási engedélyezési eljárást a jogalkotó kiterjeszti mind az ásott, mind a fúrt
kutakra.
A locsolási céllal létesült kutak fennmaradási engedélyeztetése és az ivóvízigény kielégítése céljából létesült kutak eljárásában van különbség:
Csak akkor kell a szakhatóságot bevonni, (Vagyis a helyi önkormányzat megadhatja az engedélyt? Véleményem szerint) ha a kút ivóvíz igény kielégítésére szolgál. Vagyis amennyiben van vezetékes ivóvíz az ingatlanon és a kút pl.: csak locsolásra, vagy állatitatásra szolgál és ez
nem gazdasági célból használják, akkor nem kell a Népegészségügyi Főosztályt szakhatóságként be vonni. A szakhatóság az eljárása során a kérelmezőt akkreditált laboratórium vízmintavételre kötelezi és
megfelelő vízminőség esetén adja meg a szakhatósági hozzájárulását.
xx
Bejelentés ingyenes 2023 dec. 31. A vízért fizetni kell! Távmérős vízmérőt beiktatni, a szerkezetet 5 évenként felülvizsgáltatni! Nahát, erről az utóbbi bökkenőről kellene a többet tudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!