Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szilva kukacosodás ellen...

Szilva kukacosodás ellen mikor mivel kell védekezni?

Figyelt kérdés
szilva kukac

#szilva kukac
2023. márc. 26. 10:58
 1/3 anonim ***** válasza:
30%
Már virágzáskor is .
2023. márc. 26. 11:31
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Mit értesz azon, hogy szilva kukacosodás?

Először van az a jelenség, amikor 1 cm-es méretnél lepotyog a fáról az összes zöld szilva, és a belsejében egy kis fehér kukac van. Ez a poloskaszagú szilvadarázs lárvája.

Ha ilyened van, akkor a virágzás vége felé kell permetezni. Én úgy szoktam, hogy mikor már a virágok 90%-a lehullatta a szirmát, akkor permetezek Spilannal. (Az a méhekre nem veszélyes, felszívódó rovarölő. Bár a virágzás vége felé már nem nagyon van nektár a virágokban, és a méhek amúgy se nagyon járják, de hát biztos, ami biztos.)

Aztán van az a kukacosodás, amikor a nagyobb, vagy éppen érett szilvában van egy hernyó. Ez valamilyen moly. Szilvamoly, keleti gyümölcsmoly, stb. Ezek nem nagyon töltenek 2 hétnél több időt a gyümölcsben. Tehát úgy kell permetezni, ha nem akarsz mondjuk az érett szilvában kukacot, hogy a tervezett szedés előtt mondjuk 20 nappal permetezel 2 hetes szerrel, vagy később is 3 napossal.

De levéltetvek nagyjából minden évben megjelennek 2-3 alkalommal, úgyhogy ha ellenük olyan szert használsz, ami molyok ellen is jó (és minden évben), akkor a molyok első nemzedékét is jórészt elkapod, az érett szilvában emiatt már nem lesz későbbi nemzedék.

Biztosra menni csak úgy tudsz, ha feromonos csapdával figyeled a rajzást. Kiskertben ez nem túl rentábilis. Nekem a huszonvalahány szilvámnál bevált az, hogy a levéltetvek megjelenésekor mindig védekeztem a molyok ellen is. Pár kukacos szilva így is lett, de nem említésre méltó. Elsőként úgyis mindig a kukacosak esnek le, ezek mennek a cefrébe, oda tökéletesek.

2023. márc. 26. 11:49
 3/3 mindentudó99 ***** válasza:
Virágzástól kezdve folyamatosan valtogatva a szereket
2023. márc. 26. 14:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!