Kezdőoldal » Otthon » Kert » Batáta édesburgonya csíráztatá...

Batáta édesburgonya csíráztatás ? Mi a baj, én rontom el ?

Figyelt kérdés
Már tavaly sem sikerült, 2 hónap után sem volt gyökér, a vizet rendszeresen cseréltem, konyhai 20°-on volt. Amikor már rothadni kezdett, kidobtam. Nem tudtam másra gondolni, mint, hogy gammasugárzással kezelt import gumó volt. Idén vettem a Fény utcai piacon magánárustól kis zömök gumót, rákérdeztem, hogy ugye vízben kicsirázik ? Persze, mondta. Már 3 hete és meg se moccan, se gyökér, se hajtás kezdemények nincsenek, viszont már 3 naponta pimpósodik a víz.

2023. márc. 22. 17:23
 1/7 anonim ***** válasza:

Miért akarod csíráztatni?

Mi simán elültettük a gumót mint a krumplit. Gyönyörű a növény, csak sok vizet és nagyon sok fényt igényel.

Ültetheted dézsába is, mi ültetővödröket használtunk. Nemsokára a növény benőtte a vödör tetejét, nagyon szép levelei vannak.

2023. márc. 22. 18:47
 2/7 A kérdező kommentje:
Szeretném, ha több sarjhajtást hozna és azokból több növényt lehetne nevelni. Nekem az a gondom, hogy elvben és gyakorlatban is már az élet nyomait kellene mutatnia, de semmi...
2023. márc. 22. 19:38
 3/7 anonim ***** válasza:
Nagyon sokára kezd el csírázni! adj még neki időt.
2023. márc. 22. 20:20
 4/7 anonim ***** válasza:

Akárcsak a multiknál kapható krumplit meg hagymát, ezt is csírázásgátló szerrel kezelik gyakran. Meg kell várni, hogy az anyag lebomoljon.

Kezeletlen batáta melegben, vízben 2 héten belül csírázni kezd.

Én is jártam már így, hogy nem volt hajlandó csírázni.

Több helyről kell venni, valamelyik csak jó lesz...

Most még ráérsz, május közepe előtt nem érdemes kiültetni. (Kb. 10 évig csináltam.)

A batátát nem egyben szokás elültetni, hanem csak dugványt. Egy gumóról akár 30+ hajtást is le lehet szedni. Vízbe teszed a levágott hajtást, és a második napra már láthatóak a gyökerek. A gumó meg elkezdi növeszteni a következőket. Az elsők nagyon megnyúlnak a kiültetés idejére, úgyhogy kiültetés előtt egy héttel visszacsípem őket, hogy új hajtást hozzanak a kiültetésig, a leszedett végeket meg megintcsak vízbe teszem gyökerezni.

De a kertben földbe szúrva és megöntözve minden gyökér nélkül is életben marad, ha ésszel csináljuk.

2023. márc. 23. 07:07
 5/7 anonim ***** válasza:
A csírázáshoz levegő IS kell. Na ha víz alá meríted, akkor nem kap levegőt. Majd ha melegebb lesz, és a krumplit is lehet már vetni, akkor vesd el a batátát is. A földben ki fog csírázni.
2023. márc. 24. 15:07
 6/7 anonim ***** válasza:

A batátának nincs köze a krumplihoz, teljesen másik növénycsoport, más a termesztéstechnológiája.

A batátát nem vetik, hanem hajtásról palántázzák. Teljesen mindegy, hogy földben vagy víz vízben nevelik, mert alapvetően maga a gumó tartalmazza a hajtásneveléshez szükséges tápanyagot. Vízben nem úgy hajtatják, hogy víz alá nyomják, hanem kb. 1/3, 1/4 részben van vízben, és ezt jól is bírja, házilag szinte mindenki így neveli a palántát.

A krumplival azért se lehet összehasonlítani, mert a jó krumpliterméshez már el kellett volna ültetni a krumplit, március 15-20 közt szoktam, ha az idő engedi. (És idén engedte.)

A batátát viszont csak május közepe táján szabad palántázni, mert nagyon melegigényes növény.

https://www.youtube.com/watch?v=v9QVEvYZexA

2023. márc. 24. 16:32
 7/7 A kérdező kommentje:
Bögrében van és legfeljebb az alsó fele merül a víz alá. A legcsekélyebb nyoma sincs annak, hogy bárhol rügyek fejlődnének rajta.
2023. márc. 24. 19:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!