Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kecskecsöcsű szerű szőlőfajta....

Kecskecsöcsű szerű szőlőfajta. Ismert típus vagy vadon alakult ki?

Figyelt kérdés

Egy kisebb futás után voltam a hegyoldalon rég elhagyatott szőlősökbe és van néhány, ahol a talaj elég köves ahhoz, hogy több évtized után se legyen annyira gazos, hogy elnyomja a szőlőtőkéket.

A legtöbb ilyen helyen százsoroshoz(svábul pétnipus a neve) hasonló elvadult direkttermők és ilyesmik vannak főként, de találtam egy nagy, terebélyes és erős tőkét, mely tele volt pirosasfehér, kecskecsöcsű méretű szőlőfürtökkel. Tényleg nagyon sok volt rajta és az itteni rossz idő ellenére édes volt minden fürt(vagy 10-20 fürt van egy gyalogtőkén!!!). Nem hasonlít egy általam ismert típushoz sem, saját vagy más szőlősben sose láttam ilyet és boltban se igazán(mert árulnak sok ilyen kecskecsücsű-szerűséget, magnélkülit meg minden, de egyikre se hasonlít se ízben se kinézetre.)

Levelei eléggé meg vannak már égve és nem is figyeltem meg hogyan néz ki, de amint mondtam a szem nagyon enyhén pirosas(tényleg csak nagyon enyhén, nem szlanka-szerű!) és ízre egy kicsit a novához hasonlít egy kicsit, de egyértelműen különbözik tőle. Lehet hogy köze sincs hozzá, de illatos/fűszeres az íze. A szemek nem csöcs-formájúak, hanem teljesen kerekek, csak méretre akkora mint a csöcsű...

Nem zárom ki, hogy esetleg ott porzódott át valami sokféle szőlőből a hegyoldalban, de szeretném "lenyúlni magamnak", arra gondoltam, hogy teszek el magokat, vesszőket és ki is ásom, hogy biztosan meglegyen(hátha tényleg csak be van porozva, asszem ilyenkor csak magoncnak jó).

Szóval, ismeri valaki ezt a fajtát esetleg? Vagy tipp hogy mi lehet? Vagy tényleg valami új fajta?

ui.: Biztos van benne valami amerikai labruszka vagy a másik izé ami a novában is van, de szerintem nem annyira labruszkás amúgy...

2010. okt. 5. 23:31
 1/3 anonim ***** válasza:
A magyarországi szőlőművelés a rómaiaktól ered, egészen az 1880-as évekig elég volt egy kis lyukba beletenni a szőlővesszőt, betaposni és kis vizzel meglocsolni, máris megeredt. Azonban az 1880-as években behurcolták az azóta is itt élő szőlő-gyökértetűt (filoxéra), ez mindent kipusztított. Azóta kizárólag amerikai alanyra (ilyen a "noha" is) oltott szőlőket lehet művelni. A vizesebb és a homokos talajokon azért fennmaradt a védett ligeti szőlő, illetve mindent elborit az ismeretlen eredetű parti szőlő, felhagyott szőlőkben sok az elvadult amerikai alanyszőlő (az Izabella és társai is ilyenek). A te szőlőd is valamelyik amerikai alanyszőlő lehet. Van Vitis berlandieri, van Vitis labrusca, van sok más, de ezek nem ötszáz éves "ősszőlők tőkék", mint a bulvársajtó szokta volt írni. Legfeljebb amerikai alanyra oltott régi fajták.
2010. okt. 8. 10:42
 2/3 anonim ***** válasza:
Ha be akarod vinni a kertedbe, akkor vesszőt vágjál és oltani kell egy alanyszőlőre.
2010. okt. 8. 10:44
 3/3 A kérdező kommentje:

A szőlőtermesztési kultúra és a filoxéra kapcsolatát ismerem, egyszer utána jártam már ennek a dolognak, mondjuk azt csak sejtettem eddig, hogy régen lehetett simán vessződugással nemes tőt is ültetni, kösz az infót.

Engem igazából csak az érdekel, hogy ez valami sima régi direkktermő, vagy egy ilyen rezisztens szerűség, vagy ott összealakult/vadult a mezőn, vagy mifene. Mármint a konkrétabb típusa érdekelt volna :)

ui.: Amit leírtál magam is csak pár hónapja tudom és tényleg mindenki összevissza keveri szerintem...

2010. okt. 11. 14:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!