A hazai macskapöcse paprikának azért árulják "Macska piros" néven a magját mert nem elfogadott lenne így kiírni, vagy valójában nincs más hivatalos megnevezése?
Régen a külföldről behozott Tabasco paprikát nem ismerték, és nem is tudták a magyarok mi az (a chili). Így csak a macska hímvesszőjének a méretére utalva - nevezték el ezt a fajta chili paprikát.
Tehát nem ez a "hivatalos" neve, ez csak egy fantázianév. Hivatalosan a Tabasco valamelyik fajtája lehet. Illetve az sem kizárt, hogy a Tabasco és a Cayenne keverékéből lett kitenyésztve cirmi bájdorongja.
Eredetileg nem is volt szerintem hivatalos neve.
A magánimporttal mindenhonnan behozott, összevissza kereszteződött kicsi, hegyes erőspaprikákat a nép így nevezte el, a konkrét fajtától függetlenül. Mint ahogy cseresznyepaprika is lett, és az se egy konkrét fajta volt eredetileg. Vagy hogy távolabbra menjünk, a puli kutyafajta se volt eredetileg, hanem csak egy bizonyos típusú kutyát hívtak pulinak, sokféle, de hasonló kinézettel. Aztán ezekből a hivatalos tenyésztés megindulása után kiszórták a máshogy kinézőket, csak az egyféleképpen kinézőket papírozták, és így egy idő után már minden puli egyféleképpen nézett ki.
Ugyanígy, a sok összevissza paprika közül a vetőmagtermelők kiválasztottak egy bizonyos jól kinéző típust, amit szelektáltak, és ezt elkezdték Macska piros néven forgalmazni, mert nem lehetett mást írni.
Emlékeim szerint, én valamikor 2000 körül láttam legelőször hivatalosan csomagolt "Macska piros" nevű paprikamagot. Utána más cégeknél is lett, de a csomagoláson másféle kinézetű volt, mert ők másik típust kezdtek termelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!