Milyen gyümölcsfák illetve gyümölcstermő bokrok vannak a kertedben?
Nálam se sok nap éri, ősztől tavaszig konkrétan semennyi (mikor még alacsonyan süt a nap, és a ház árnyékol neki), mégis terem. Ki is szokott száradni néha...
De ne sajnáld, nem nagy buli. Én is csak azért nem irtom ki, mert sajnálom, de értelmét nem nagyon látom.
A datolyaszilva termése viszonylag kicsi, a boltiakhoz képest főleg. A nagy gyümölcsűek fagytűrése gyengébb szokott lenni.
Ha nem valami védett helyen laksz, akkor próbálj fajhibridet venni, ami a datolyaszilva és a virgíniai szilva keresztezése. Kisebb termésűek, de több fokkal erősebb fagyot is bírnak. Nekem a Nikita's Gift nevű szovjet fajta jött be leginkább, ezt szoktam oltani eladásra is. (Nem hirdetés, már elfogyott...)
A gyümölcsfa az nem olyan, hogy keveset akarsz. Először keveset terem, utána sokat, ha minden jól megy, és jól metszed... A nagy datolyaszilvámon tavaly is volt vagy 60-80 kg.
#13 Köszönöm a választ!
A "nagy termés" azért érdekes, mert enni szeretném ha lenne, de ha idővel úgy teremne mint egy nagyobb körtefa, akkor arra már nincs szükségem, akkor inkább nem erőltetem otthon, hogy ez legyen a kertben - most veszünk majd ki egy nagy mogyoró bokrot és a helye ideális lenne, de a párom nem ezt szeretné helyette.
Köszi az ötletet, megbeszélem vele ekkora mennyiségnek még tudunk "helyet találni", meg metszéssel lehet némileg korlátozni is.
A datolyaszilva könnyen aszalható, és úgy is nagyon jó.
Mikor még kemény, meghámozva cikkekre vágod, és vagy csinálsz neki valami aszaló állványt, vagy egyszerűbb esetben tálcára fektetve a radiátorra teszed, és naponta forgatod. Mikor érik, már megy a fűtés valamilyen szinten, és kb. 5 nap alatt megaszalódik az állványon.
De azért nekem egy szilva, barack, körte, stb. hagyományos gyümölcs többet ér ennél. Ha csak pár fának lenne helyem, akkor datolyaszilva nem lenne. A datolyaszilva azért jó, mert mikor érik, már nem sok saját gyümölcs van.
#15 Most tervezünk aszalót venni, kösz a tippet, hogy ehhez is jó.
Igazad van, a "hagyományos" gyümölcsök jobbak, de azokból már szinte minden van. Nekem is ez tetszik benne, hogy pont akkor lenne frissen érett gyümölcs amikor a többin már nincsen.
Nekem is volt elektromos aszalóm, de az alsó tálcán megégett a gyümölcs, ha rajta hagytam éjszakára, a két felsőn meg nem száradt semmit. A 2-3. tálca aszalódott jól, de azoknak is csak az egyik oldaluk. Mikor tönkrement, nem vettem újat.
Szilvát nyáron a padláson aszalok, mikor még hőség van. Felekbe vágva, tálcára terítve 10-14 nap, hozzá se kell nyúlni ez idő alatt.
Datolyaszilva ezen az említett házi aszalón kb. 5 nap, esetleg még 2-3 napig tálcán utószárad. Valami 2-2,5 kg tisztítatlan gyümölcs fér rá:
Megszáradva:
(Elnézést a kérdezőtől a maszekolásért...)
#17 Ugyan, nem kell elnézést kérned!
Tetszik ez a házi aszaló, ilyet lehet hogy csinálok én is :)
Nekem is rengetegféle gyümölcsfám meg bokrom van, igaz hogy ezeknek a nagy része csak tavaly lett ültetve.
És akkor már leírom én is, ha már mások is vették a fáradságot.
Bokrok:
Fekete ribizli
Piros ribizli
Fehér ribizli
Egres
Josta
Kék áfonya
Vörös áfonya
Kamcsatkai mézbogyó
Füge
Homoktövis
Fekete berkenye
Fanyarka/Mézalnácska
Gyümölcsfák:
Alma
Véralma
Körte
Japán körte
Szilva
Naspolya
Cseresznye
Meggy
Mandula
Kajszi
Őszibarack
Vérbarack
Datolyaszilva
Kajszicseresznye hibrid
Gránátalma
Indián banán
Kínai datolya (jujuba)
Szelíd gesztenye
Ezeken kívül még van csemegeszőlő, meg rebarbara.
#17 "Szilvát nyáron a padláson aszalok, mikor még hőség van."
Megpróbáltuk. Sajnos nem vált be, nekünk nem jó ehhez a padlásunk, pedig nagyon meleg szokott lenni. Az első próbálkozásunkkal teljesen keményre száradt a gyümölcs, a másodiknál meg bepenészedett. Nyilván megoldható lenne, de inkább veszünk egy minőségi aszalót, van sok más gyümölcs is meg paradicsom, fűge is amit jó lenne így feldolgozni. Aztán majd kiderül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!