Császárfa okozhat-e gondot, ha túl közel van a házhoz? Kb 2 méterre van és már kb 8 m magas. Minden évben nagyon sokat nől, nem szeretném, hogy a gyökereivel a ház alapját megemelje, vagy feltörje stb.
Ha régi, kőből rakott, salétromos alap, akkor esetleg okozhat gondot. Beton alapozás esetén nem.
Viszont nagyra nő, és viszonylag törékeny. Tehát nincs kizárva, hogy ha megnő, akkor a vihar a nagy letört ágakat rádobálja a tetőre. De még előtte is, a tető alatt induló, házhoz közel álló ágakat neki is nyomhatja a tető szélének. Én nem hagynék ilyen közel semmilyen nagyra növő fát.
Én kivágáskor a fűrész hegyével készítek mélyedést a tönkbe, nagyobb fánál többet is. (Pontosabban, a csúcs aljával, úgy 45 fokban tartva. Függőlegesen nem szabad tartani ilyenkor, mert ha a vége kapja el a fát, az megdobja.)
A mélyedés a háncsig tartson, vagyis a kéreg alatti élő részig, mivel a háncsban lefelé irányuló a nedvek áramlása, a gyökerekbe így jut el. Ekkora fához minimum egy deci glifozát kell, tehát ekkora mélyedéseket kell készíteni. Ha jól sikerült, azt abból tudod, hogy a glifozát kb. egy óra alatt eltűnik.
Kb. egy hónapja kezeltem így egy kivágott barackfa tönkjét, és most legutóbb azt láttam, hogy már valami gomba támadta meg a tönköt, vagyis már nem él. Előtte 2 éve egy szilvával csináltam ugyanezt, és a szomszéd gazos telken lévő méteres sarjai is kipusztultak tavaszra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!