Mint az eddigiekből is kiderül, nem a naptárt kell nézni hozzá, hanem a bor (murci) állapotát. Melegben gyorsabb az erjedés, hidegben lassabb, vagy akár le is áll. Előfordul olyan, hogy tavasszal, az idő melegedésével ismét erjedni kezd a hideg helyen tárolt a bor, de ez már rontja a minőséget.
Mindenesetre, ha már nem forr, akkor fogsz egy bármilyen hajlékony csövet (én átlátszó benzincsövet használok, mert abban lehet látni szíváskor, hogy meddig ért el a bor), belelógatod a végét a borba, megszívod a kilógó végét, hogy telemenjen a cső, utána a közlekedőedények elvén a bor szépen kifolyik egy másik edénybe.
Technikailag ilyesmiket érdemes tudni:
A bor szintjének magasabbnak kell lenni még a fejtés végén (a majdnem üres edényben) is, mint amibe fejted. Tehát ha két egyforma edényt teszel egymás mellé, akkor a kifolyás megkezdődik, de mikor mindkettő edény félig lesz, akkor leáll a folyamat. Ezért ha nem túl nehéz edényről van szó, akkor fel kell tenni mondjuk egy hokedlire. (A mozgatásra vigyázni kell, nehogy felkavarodjon a seprő. Eleve fel is lehet tenni egy héttel korábban, hogy leülepedjen.)
A cső aljával se szabad felkavarni a seprőt, meg nyilván bele se érhet a vége, hanem egy X távolságban maradjon tőle.
Mivel a cső hajlamos meggörbülni, felkunkorodni, mozogni, ezért én a régi módszert alkalmazom: vékony dróttal a csövet több helyen hozzákötöm egy vékony, egyenes vesszőhöz, ami kiér az edényből. Az alja annyival hosszabb a csőnél, hogy mindenképpen a seprő szintje fölött tartsa. (Nagyon nem szabad vele mozogni, csak függőlegesen beleengedni.)
Ha az elején, a nagy magasságkülönbségnél gyorsan folyik a bor, akkor ezzel is felszívhatja a seprőt, ha túl közel van.
Alapból inkább nagyobb távolságra legyen a seprőtől a cső alja, aztán ha már idáig lefogyott a bor, akkor odébb csúsztatjuk a csövet a boton, egyre inkább közelítve a seprő szintjét. Ekkor már érdemes külön edényt használni, és ha sikerült felkeverés nélkül, akkor hozzáöntjük a többihez, ha pedig nem sikerült, mert már az utolsó milliméterekről szívjuk, akkor külön edényben hagyjuk, és egy hét múlva újra lefejtjük.
Ha inkább bort akarunk többet, mint seprőpálinkát, akkor a seprőt beletehetjük egy kisebb alapterületű edénybe, és ha leülepedett, akkor még ezt is le lehet újból fejteni.
Az első fejtésig a bor nem romlik meg, ha nem nagyon szellőzik, mert a felületére leül a keletkező CO2, ami megöl minden oxigént igénylő gombát és baktériumot. De fejtés után már minden külön vett részt lezárt, nagyjából teli edényben kell tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!