Mit lehet ilyenkor (október végén, novemberben, esetleg majd decemberben) ültetni a kertben?
Fokhagymát, hagymát is lehet, kora tavasszal lesz újhagymád.
Most még lehet talán madársalátát, rukkolát. (Én október elején ültettem, mostanában lehet szedni)
Többnyire olyan zöldségnövényeket lehet, amik majd tavasszal kelnek ki. Ennek az a neve, hogy "tél alá vetés". De különösebb értelme nincs. Nekem az a tapasztalatom, hogy kb. ugyanakkor kelnek ki, mint korai tavaszi vetésnél, csak mire kikelnek, a helyük már gyomosodik erősen, mert a hidegtűrő gyomok előbb kelnek. Tavaszi vetésnél viszont a talajmozgatással elpusztítjuk a kelőfélben lévő gyomokat. Természetesen, tényleg korán kell kezdeni a veteményezést, néha már februárban, ha lehetséges, de általában március első felében.
Amit érdemes, az általában olyasmi, ami már már most, ill. a február folyamán növekedni kezd.
Ilyen pl. a zöldhagyma. De ahhoz most már nem kis dughagymát kell duggatni, mert annak már nincs ideje tavaszig megnőni, hanem legalább 3-5 cm átmérőjű hagymákat. De pár darab nagyobb se árt, azokból több szál zöldhagyma lesz, akár 10-12 is. (Csak ennyi már nem fogy el egyszerre.)
Ha szereted a spenótot, az bírja a hideget, jó időben már január végén kel, még vetheted. Madársalátát (galambbegy-salátát) is lehet most, majd kikel, ha akar, és nem fagy el télen. A rukkola is bírja.
Ha tudsz szerezni áttelelő fejessaláta-palántát, medvehagymát, sarjadékhagymát, az is jó ötlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!