Téli almákat mikor kell leszedni a fáról?
Az almák utóérő gyümölcsök, azaz szedés után még érnek.
Van a szedési érettség, amikor szedni kell, és a fogyasztási érettség, amikor a legjobb ízű lesz (tárolást követően). Mindkét idő fajtánként változó. Pl. a Jonathant már szedni kellett, a Granny Smith-t meg csak egy hónap múlva kell.
Florinám az pont nincs, de a neten azt írják, szeptember végén, október elején kell szedni. Idén szerintem minden alma korábban érik egy héttel, úgyhogy most már lassan készülhetsz. Kóstolj meg egy hullottat, és ha zamatos, meg amúgy is szép színűek már a fán, akkor szedheted hét vége felé. Aztán tárold hűvös helyen, ami némileg szellőzik is, úgy tudod sokáig eltartani.
Nem muszáj egyből letakarítani mindent. Ha látsz olyanokat, amik éretlennek tűnnek, azokat még hagyhatod egy darabig. (Azt tudni illik, hogy az alma nem paradicsom, azaz a piros színű nem érettebb, mint a sárgászöld. A pirosabb csak több napot kapott a nyáron, és "lebarnult". Ennél a piros másféle piros lesz éretten, a sárgászöld meg zöldessárga v. sárga.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!