Kerti tó fólia nélkül lehetséges?
jaj..neee...bármelyik gazdaember megmondja, hogy az nem ér semmit.
Ingyen nem fogod megoldani. Bemész egy gazdaboltba, és kérsz vastag agrofóliát. Azt beleteríted a gödörbe, és lehet fürdeni. A víz súlya kisimítja a fóliát. Ha megúnod, akkor ottmarad békatónak, vizivirágnak, vagy vödörrel kimered.
Meglehet oldani, de olcsóbb a fólia. Bár ez attól is függ, h milyen a talaj minősége felétek.
Itt az alföldön nem annyira marad meg a víz, mert a homok elnyeli. Agyagos talajjal megoldható. Mi víz tározónk kb 20 cm agyaggal van kibélelve és folyamatos után töltést igényel így is.
Mikor anno megvettem a domboldali zártkertemet, a meredek terület FELSŐ végén volt egy kb. 80 cm széles árok, aminek a telkem fölötti kissé mélyebb részében télen-nyáron víz volt. (Nyilván abban az időben csapadékosabb nyarak voltak, mint idén.) Rendes ökoszisztéma volt ebben a kevesebb, mint 1 m2-ben, szitakötőlárvával, helyben szaporodó unkákkal.
Két év múlva arra gondoltam, hogy kimélyítem, így lesz majd öntözővizem, pár palántának. Ki is ástam még 2 ásónyom mélyen, mikor épp nagyon kevés víz volt benne, meg kicsit megnöveltem, onnantól nem volt benne víz...
Korábban a több évtized alatt bemosódó agyag megtartotta a vizet, én meg ezt átvágtam. Még akkor is agyag volt pedig az alja meg az oldala, még sincs benne azóta se víz, 1-2 extrém csapadékos, pár hetes időszak kivételével.
Ennek az a lényege, hogy megoldható a dolog, ha megfelelő a kibélelő agyag. De a vízpótlás szükséges lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!