Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért nem szokás már fákat...

Miért nem szokás már fákat ültetni az utcafrontra?

Figyelt kérdés

Egy viszonylag újépítésű környéken lakom, 10 éve nyitották meg az utcákat, most teltek be a telkek.

Ez legalább 7-8 utcát jelent, és azt látom, hogy kb. sehol nincs fa ültetve az utcafrontokra, ott sem, ahol már laknak pár éve... Szinte mindenhol kavics és tele térkő, a füvesen hagyott frontokon sincs semmi, azon az oldalon sem, ahol nincs vezeték.

Minden utcában csak 3-4 háznál van fa. Én olyan környéken laktam, ahol kétoldalt mindenki előtt voltak fák, ma is gyönyörűek ezek a fasorok, nyárom tök jó alattuk végigmenni az árnyékban.

Miért nem épít ma senki fàt? Köznemesi meg sírnak, hogy aszály, van és meleg :/

2022. szept. 1. 19:09
 1/10 anonim ***** válasza:
81%

Kényelemből.

Egy fának rengeteg levele van, amit ősszel el is kéne takarítani ...

2022. szept. 1. 19:19
 2/10 anonim ***** válasza:
79%
Mert az önkormányzati terület,ha nem tetszik majd ,ki sem vághatod .
2022. szept. 1. 19:32
 3/10 anonim ***** válasza:
30%
Ja, lusták az emberek. Tesómék amikor megvették a telket az első dolgunk volt fákat ültetni, pedig még egy kapavágás nem történt, nemhogy ház épült volna! Ma a fák gyönyörűek!
2022. szept. 1. 19:33
 4/10 anonim ***** válasza:
64%
Attól függ hol. Én rengeteg helyen azt látom, hogy vannak fák a házak előtt is az utcafronton telken belül. Telken kívül meg nem a te tulajdonod.
2022. szept. 1. 20:32
 5/10 anonim ***** válasza:
85%

Nálunk az új autóutaknál sincs semmi fa.

A réginél meg látszik, hogy ott van 2 oldalt rengeteg sok több km en át jó nagy fák.

Ahol lakom meg eléggé zöld övezet úgymond, a nagyon régi fák pusztulnak el, hely bőven van, de új fát egyet sem ültetnek... Nagyon gyászos.

Vagy ha épp villám miatt megy tönkre egy...

Ausztria 8-10km innét, szörnyű, hogy annyira látványos, hogy nem közelebb hanem egyre távolabb kerülünk.

Nagyon nem jó ez így, eddig imádtam, hogy zöld helyen lakom, de már itt is csak azt látom, hogy régen tudtak ilyenekre gondolni, ma már le sem szarják. Pusztuljon minden, nem számít.

2022. szept. 1. 21:14
 6/10 anonim ***** válasza:
75%

Mi azt az elvet követjük, hogyha ki kell vágnunk egy fát, kettőt ültetünk helyette. Megörököltük egy hatalmas dohányfát a házunknál, utcafronton. Felnyomta a térkövet a gyökere, már a kerítést is megkezdte, eszméletlen mennyit kellett takarítani utána és még a napelemeket is részben árnyékolta, de nem bántam, nagyon szerettük. Tényleg gyönyörű volt. A szívem szakadt meg, amikor ki kellett vágni, mert elszáradt. Ültettünk két új fát a kert hátsó részébe. Igen, valahol lustaság és macera, mert az ember nem azért költ súlyos pénzeket kerítésre, járdára, stb., hogy egy fa gyökerei tönkretegyék. Ugyanakkor én mindig azt mondom, hogy a természetnek teret kell engedni. Sosem vágtam volna ki ezért, de oda már nem ültetek újat pont ezért.

Valami kisnövésű fácskát, bokrot fogok inkább valószínű.

2022. szept. 2. 08:59
 7/10 anonim ***** válasza:
75%

A lényeget leírták, lusták az emberek, nem akarnak levelet söpörgetni, meg mindenhol engedélyköteles a közterületi fák kivágása, 3000 Ft, és vagy engedélyezik, vagy nem. Ismerős 3x kérvényezte a ház előtti 15 m-es beteg fa kivágását, megtagadták, utána viharban rádőlt a házra, az önkormányzat persze nem fizetett. Van, ahol helyi rendelet kifejezetten tiltja is a közterületi faültetést. Nálunk is csak bokrot szabad közterületre, fát nem.

De ha nálatok nincs tiltva, szerintem ha 1-2 ember elkezdi, akkor pár éven belül a többség követi. Már csak azért is, hogy ha megáll valaki az autójával a kapuja előtt, akkor árnyék legyen rá.

Régebben gyümölcsfák voltak elterjedve az utcára ültetve, mikor még nem volt ennyi betegség és kártevő, és nagyjából megvoltak permetezés nélkül. A rendszerváltás előtt, meg még utána egy darabig nem is szedte le senki más háza elől a gyümölcsöt, legfeljebb elhaladtában 1-2 szemet, de nem állt neki leszüretelni. Egy ismerősömnek van a ház előtt 2 nagy birs, ő mondta, hogy a feketék kocsival mentek végig az utcán, és ahol birset láttak, leszüretelték, az ágakat tördelték. És mivel két autónyian voltak, senki nem mert nekik szólni.

2022. szept. 2. 15:08
 8/10 Robi63 válasza:
58%

Nos szerintem lusta a magyar!

Régen gyümölcsfa is volt a házak elôtt!

És nem verték meg a gyereket,ha szedett róla!

Költözz olyan helyre ahol szeretik a rermészetet.

Én ezt tettem! Otthon most a fát kivágni kell,hogy

meleg legyen😆

2022. szept. 3. 16:34
 9/10 anonim ***** válasza:
mert "problémás", sima személyautóval nem lehet elhozni a díszfaiskolákból, utánfutót kéne bérelni, nem is olcsó egy díszfa: 7000-25000 ft. Öntözni kell az elején, el kell ültetni, karózni is érdemes. Aztán elültetted akkor jön jövőre egy őz és megöli az összeset egy éjszaka alatt.
2022. szept. 3. 18:37
 10/10 anonim ***** válasza:
Nekem is az jutott eszembe, hogy még díszfákat sűrűbben látni mint gyümölcsöt azzal még több gond van mert takaríthatod a lehullott termést is pedig gyerekként imádtunk úgy végig menni az utcám, hogy itt egy kis szilva ott egy kis cseresznye eperfa ringló mindig azokba az utcákba sétáltunk, és sose szólt senki pedig ez Budapesten volt, csak kb 20 éve:D
2022. szept. 27. 12:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!