Fúrt kútnál szivattyú bekötése milyen csövekkel?
Van egy kutam, talán fúrt, vagy lehet csak vert. A földből lényegében egy vízaknán keresztül jön fel egy 5/4-es acél cső. Azon volt régebben egy norton kút.
Kb 4 éve veszek ki belőle szivattyúval vizet. Elsőnek eléggé jól beköthettem, mert jött belőle rendesen. Simán colos csövet kötöttem be a vas csőbe ami bement a szivattyúba.
Igazából akkor kezdett elromlani amikor megpróbáltam KPE csővel helyettesíteni. Gondoltam vastagabb a cső és kemény, nem nyomódik össze a vákumra. Jobb lesz a hozam. Azt tapasztaltam, hogy szívásnál a KPE idomok egyszerűen nem tömítenek eléggé.
Azóta visszapakoltam a colos csövet, de most sem az igazi. Majd küzdök vele, de van egy érzésem, hogy nem biztos, hogy a profik így csinálják.
Szóval mi a módja? Milyen anyagokat, csöveket használnak?
Nyilván lábszelepem van és szűrő berendezés utána.
A lábszelepnél mondjuk olyan fog kelleni aminek van durva szűrője mert kis homok beakad a szelepbe.
Szaküzletben lehet venni méterre is ilyen spirál szívócsövet.
Elképzelhető, hogy a cső nem zár légmentesen, de erre szolgál a gumiám (vagy szilikon), teszel alá egy kicsit, ráhúzod a bilincset, örökös lesz.
Vettem korabban egy lidl szivattyut. Ahhoz volt elore szerelt cso. Azt behakoltam a rendszerbe. Jonak tunik.
Sajnos mint kiderult, a gond melyebben van.
A kut csove egy 5/4-es vas cso ami egy vizaknaba megy. Ott lent van par idom bekotve pl egy elagazas egy osregi hidroforba ami mar le lett kotve, erre egy T idom van. Ugy nez ki az idom mellett szivja a levegot, illetve ott szokik a vakum.
A viz nem folyik ki rajta csak hallani ahogy sziszeg.
Sajnos valamikor kenytelen leszek valahogy szetszedni. Meglatjuk. Kemeny melo lesz. Az idomok is nagyok, osregi rozsdas berohadt fajtak es a hely is kicsi.
Plusz az akna aljan egy idom van ami bemegy a beton aknafalba. Nem tudom merrol szivja a vizet de ha az az idom is "elromlik" egyszer akkor lehet vege az egesznek.
Megcsinaltam az akna melot. Javult valamit az tuti de kozel se lett jobb.
Ahogy nyomozgattam, kiderult, hogy a szurohaz tomitese a szar, ott szivta be a levegot. Azt csereltem meg a regi szuro betetet is. Azota megtaltosodott. Van nyomas vegre rendesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!