Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen messze kell ültetni...

Laliiiiiippop kérdése:

Milyen messze kell ültetni egymástól a gyümölcsfákat?

Figyelt kérdés
Sziasztok, adott egy 17m széles 75m hosszú terület, amibe azon gondolkoztam hogy normál méretű gyümölcsfákat ültetek(alma, barack, körte). Olvasgattam sok helyen hogy 5-6 méter távolságot ajánlanak, de sokan azt vallják hogy ez a távolság sok elég 2-3 m a fák között. Kérdésem az hogy kinek mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban? Soronként és oszloponként ezekkel a paraméterekkel, mennyi fát vegyek?

2022. júl. 13. 10:33
 1/8 anonim ***** válasza:

[link]

Érdemes betartani a javasolt távolságokat, mert ha összenőnek a fák lombkoronái (az évek során), a fertőzések is könnyebben átmennek egyikről a másikra, és a permetezés, metszés, gondozás is sokkal körülményesebb, ha keresztül-kasul vannak az ágak.

2022. júl. 13. 11:31
 2/8 anonim ***** válasza:
én három méterre ültettem, össze is nőttek rendesen. Minimum 5 méterre.
2022. júl. 13. 11:39
 3/8 anonim ***** válasza:

Itt van egy részletes táblázat - az egyes gyümölcsfák többféle fajtájára is megadja:

[link]

2022. júl. 13. 11:43
 4/8 anonim ***** válasza:

" de sokan azt vallják "

Nem, metszés, talaj, talajművelés, domborzati, természeti viszonyok és tájolás függvénye. Ha túl távol ülteted akkor kiszárad 2 fa között talaj. Meg persze fajta függő, egy sándor cár alma nő mint a bolondgomba, több hely kell neki, meg nyirkos talaj. De az egri piros kicsire nő és a nyirkos talajon meg lisztharmatos lesz. Sima mezei kertbe kezdőként 6x6 métert javaslom. Nem tudom ki javasol 2 métereket de azok a fák megölik egymást, elszívják egymás mellől a vízet.

2022. júl. 13. 12:03
 5/8 anonim ***** válasza:

Oszlopos gyümölcsfákat ültess 2 méterre egymástól...

Ez a tapasztalatom.

[link]

2022. júl. 13. 14:27
 6/8 anonim ***** válasza:

5: ezek itthon nem meregdragák?

Folyamatos metszest igenyelnek?

2022. júl. 13. 14:52
 7/8 anonim ***** válasza:
Művelésmód kérdése. Sövény (és erős metszés) esetében kisebb távolság is elegendő.
2022. júl. 13. 15:26
 8/8 anonim ***** válasza:

De a művelésmód nem alkalmas bármilyen fához. Egy erős növekedésű fát 10 éves korban már nem tudsz kicsinek megtartani, akkor se, csak ha havonta metszed, de az meg nem tesz jót neki. Meg neked se.

Intenzív ültetvényen, speciális törpésítő alanyon lehet 2x3 m-re ültetni, felénk van egy almaültetvény így. De normális alanyok és nemes fajták esetében ez nem fog menni.

Nálam az egyik földön a vegyes fák 5,5x5,5 m-re vannak ültetve, de az egymás melletti sorok egy fél közzel el vannak tolva, így távolabbra kerülnek egymástól, és ez jó is így. Most így kb. 20 év után a sorokban már vannak, amik majdnem összeérnek, de van azért még köztük egy méter legalábbis, úgy metszem), oldalra meg mehetnek, mert a következő sorban lévő fa, ugye, nem mellettük van, hanem eltolva.

Szilva, alma, körte, birs, meggy, cseresznye, naspolya jó így. (Az alma és a cseresznye azért fajta- és alanyfüggő.) Sok sárgabarack is, de az erős növekedésű fajtáknál kellene a 8 m tőtáv, a másik földön van ilyenem, ami 10 m-nél szélesebb. Őszibaracknak kell azért 4x4 m, mert 3 m-nél összeérnek a lombok, volt ilyen ültetvényem, metszeni se lehetett jól.

2022. júl. 14. 19:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!