Ezeket békén hagyott kertben hogy oldjátok meg?
Most tényleg csak azok válaszai érdekelnek, akik ezt csinaljak. Tehát:
A kertünkben volt fehér here, ami kaszálás (nyiras) után jött elő. Eddig is nyaranta csak max. háromszor nyirtunk. Idén még egyáltalán nem (csak ösvényt, amin közlekedhetünk), de így nem lett a kertben here.
Aztán budoskenk is volt, de idén semmi, mert a többi elnyomta.
Aztán: mit csináltok az ültetett növényekkel? Azok tövénél kitisztítjátok, vagy hagyjátok ott is nőni, ami akar? Csak mert pl. a levendula…hát…izé…majdhogynem eltűnt. A körül kikapáljátok?
A talajt egyébként elég vastagon benőtte mindenféle: türelmesen kivárjátok, hogy hol melyik növény győz?
És végül: a hazatok előtt/utcafronton mi a stratégia? Ott ildomos-szépre nyírtok mindent?
Ha valaki tud olyan honlapot, ahol utánanézhetek, az is jó.
(Az a része nem érdekel, hogy ha valaki nem pártolja ezt a fajta “kerteszkedest”.😉)
Nálunk a kert nagyobb része magára van hagyva, évente egyszer - összel nyírjuk le, de ha valahol egy agreszív "gaz" kezd nöni, azt még az elején kihúzgáljuk.
Egy kis rész a ház elött, mellett meg egy kis konyhakert mögötte gondozva lesz, de ott sem nyírott pázsit, hanem elöl egy füszerkert - ezt öntözzük, meg valamennyire a nem odavaló növényeket kihúzgáltuk (ma már nem sok ilyen nö benne), a ház mellett van egy teraszrész és egy kis 3 x 3 méteres tó nedves réttel, ez önmagában müködik, összel lesz csak nyírva.
A konyhakert is elég kicsi (10 X 4 méter), ott elvileg ültetek több mindent, de nem "eröszakolom meg" a növényeket, van, ami ott nö, ahol akar. PL. a kapor sorbavetve nem marad meg, de ami magától kel, az igen - szóval az egyéb zöldségek között elvan az is (csak nem "rendes" a kert).
Igazán nem foglalkozom mások véleményével, az utcai oldalon sincs pázsit, hanem a füszerkert/mediterrán kert, direkt az utcán egy sövénnyel, az lesz évente egyszer nyírva, föleg azért, hogy a mérete kontrollálva legyen.
Nálam van a kb 4000 nm-ből kb 3000 békén hagyott, amibe csak ösvényeket vágok. Elöl a ház körül van nyírva, mondjuk itt meg húzgálni kell a parlagfüvet ... meg a királydinnyét (ill. ezeket mindenhol húzgálom, hátul is).
Utcán le van fűnyíróval nyírva, mert önkormi szól érte, ha nincs.
Ültetett növények vannak díszfák és gyüm.fák, ezek egy része mulccsal van takarva - gyüm.fák fűvel, szalmával, minden izével, díszfák faaprítékkal, meg van pár, ami körbe van kapálva és nincs mulcs rajta. Van pár bokor mézalmácska, ezek körül v. nincs semmi, kicsit kigyomlálom, v. fű/szalma mulcs, de pár helyen letakartam vastag belátásgátló háló darabbal ... szóval elég ekletkitus ...
Összességében hagyom nőni a növényeket, kivéve a parlagfű, királydinnye, disznóparéjt is kihúzom, bár abból (még) nincs sok ... és a vaddohányt is levagdosom, meg azt muszáj voltam a legelején már kiirtani (húzgálás, ásás), mert különben tele lesz vele minden is.
Azt hiszem az is nehéz, hogy összesen csak 500 nm.
1-es, agresszív gaz alatt melyiket érted?
Akkor a “hasznos” növények körül kitisztítod? Mert tudom, azoknak is jót tesz, ha van valamennyi takarás, csak nem tudom, mennyi az annyi.
Az 1-es vagyok; föleg parlagfü, vagy ami nagyra nö és sok magja van, pl a különbözö bogáncsfélék meg fészkes virágzatúak. De ez föleg kezdetben volt igazán aktuális.
A konyhakertben meg a füszernövényeknék csak azt húzom ki, amit nem akarok, hogy ott legyen, de nem csinálok tányérokat körülöttük, legfeljebb rövidebbre vágom, ami zavar, hogy az "én" növényeim több fényt kapjanak.
De ahol lehet, ott a növények közel vannak egymáshoz, a saját lombozatuk árnyékolja a talajt, ezért kevesebbet kell öntözni.
A kihúzigált/levágott növényeket meg kiterítem száradni és a nyitott talajfelületeket takarom vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!