Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ajánlanátok nekem fát?

Ajánlanátok nekem fát?

Figyelt kérdés
A helyzet a következő. Van nekem egy délnyugati fekvésű ablakom, amit nagyon fontos lenne árnyékolnom. Viszont, itt korlátozott a hely, ahova a fa, de főként a fa gyökérzete befér. Mert 4 dolog is határolja a területet. Az egyik ugye a házunk fala 4 méter magasan, de itt pont egy lapostetős rész van, tehát fölélóghat. A másik egy melléképület, a harmadik a kerítésalap, és végül a szennyvíznek épített betongödör odalent a földben. Amekkora helyen terjeszkedni tud a gyökérzet, az egy kb. 8 méter x 7 méteres terület. A fa magassága nekem mindegy, akármilyen magasra nőhet, de a lomb nyilván korlátozott méretű lehet, ha igaz az a fákról, hogy amilyen széles a gyökérzet, olyan széles a korona. Semmilyen egyéb elvárásom nincs a fával szemben, mint az, hogy sűrű árnyéka legyen, és a növekedés kicsit ütemesebb legyen. Nem baj ha mindig hullik róla valami, ha termése van, vagy akármi, nem szempont hogy "ne szemeteljen" (hú de utálom, ha egy fára ezt mondják). Ezek alapján tudna nekem valaki valamit ajánlani?
2022. júl. 4. 16:54
 1/7 A kérdező kommentje:
Egyébként ezen a területen van nekem egy 4 éves császárfám, aminek már gyönyörű 5 méter széles koronája van, maga a fa is legalább 6 méter magas, de azt tanácsolták, hogy ha nem akarom, hogy a gyökérzet szétbarmolja a házat, akkor még most vágassam ki, mert ez bizony rohadt nagy fa lesz. :(
2022. júl. 4. 16:55
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha árnyékolásra kell (nyáridőben), akkor talán nem feltétlenül kell fa, hanem elég lehet egy futónövény is, pl. lila akác vagy vadszőlő, ami felfuttatható az ablak elé készített apácarácsra.
2022. júl. 4. 22:11
 3/7 A kérdező kommentje:
2-es Ez sem rossz ötlet, de a madarak miatt én inkább fát szeretnék.
2022. júl. 4. 22:26
 4/7 anonim ***** válasza:

Nekünk fagyal sövény van az épület fala mellett végig. Utca - vízlevezető árok - 1,5-2 méter széles földcsík - magas fal.

Itt az árnyékolás miatt kellett.

Otthon a kerítés mellett van végig fagyalsövény (beláthatóság miatt)

Saját fagyal bokorról szaporítottuk, nem igényes talaj szempontjából sem. Gyorsan nő. Metszéssel tudod alakítani.

Fa nem lett volna jó, mert kevés hely volt a gyökerének az árok és a fal között, a lombja meg nem az ideális időben árnyékolta volna az ablakokat (pont másfele esne az árnyéka)

2022. júl. 5. 06:57
 5/7 anonim ***** válasza:
Babér
2022. júl. 5. 11:26
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha épületek közt van, kicsi helyen, akkor 2 variáció lehetséges:

1. Kicsi fa, nem árnyékol, mert nem nő az ablak fölé. Hacsak nem formára nevelve, laposra, egy kordonhoz kötve, ami elbírja az ágak súlyát. De erre a célra pl. egy szőlőlugas is jó lenne, mondjuk, művelni kellene, de cserébe szőlőt tudnál enni.

2. Nagy fa, mint pl. a császárfa, ami a két épület fala fölé nyúlik. Jó alapot nem bánt a gyökere, csak rossz állapotút, a nagyobb veszély az, hogy viharban nagy ágak eshetnek a házra, főleg egy ilyen puhafáról. Másrészt, csak nagyra növő fa tud gyorsan árnyékolóvá nőni, egy kis termetű csak mondjuk 5 év múlva kezd árnyékolni.

Az nem igaz, hogy amekkora a lomb, akkora a gyökérzet. Amekkora a lomb, kb. akkora területen sűrű a gyökérzet, de amúgy dupla akkora kört befut ritkásabb gyökérrel. A kerítés alatt át fog menni simán, ha csak fél méter mély az alapja.

2022. júl. 5. 15:52
 7/7 A kérdező kommentje:
6-os válaszoló, Pont császárfa van oda beültetve. A házat használtan vettünk, nem tudjuk miként épült az alapja. Mindenesetre mindig, amikor valamit újítunk, szentségelnek a szakemberek, hogy milyen "csodák" vannak a házban. Ez alapján nem számítok sok jóra.
2022. júl. 5. 16:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!