Miért nem lehrt nyáron átültetni a növenyeket a kertben?
az idén is kényszerből nagy földlabdával átültettem már lombos fát, egy hónapba került, mire helyrejött.
Egy fát, ami nagy konténerben volt, azt is lombos állapotban ültettem át, nehezen, de kiheverte.
Sok víz kell a gödörbe, amibe ültetem a fát(ezt elmulasztottam)csak utólag locsoltam.
Szóval sok víz az eredményes átültetés titka, a nagy földlabdán kívül.
Nagyon egyszerű, a válasz a növény életciklusában keresendő. A hőség és meleg másodlagos szempont (de nem elenyésző)
Nyáron egy cserje/fa virágot, termést nevel, minden tápanyagot, vizet a föld feletti részekbe összpontosít, gyógynövények esetén a virágzás előtti és alatti állapotban legmagasabb a levél hatóanyagtartalma. Virágzás után ez átalakul, ugyanis termést/magot nevel, erre fordítja minden energiáját.
Na most ha ebben az állapotban kiszakítják, akár földlabdástól a cserjét/fát, az egyfajta "sokk" a növény számára, és a föld alatti részekre, azaz a gyökérzetére kell összpontosítani, hogy megfoganjon az új helyen. Emellé jön az, hogy rekkenő hőséggel, égető napsütéssel is küzdenie kell, ezért van az, hogy több hét, mire helyrejön.
Ezért sokkal célszerűbb a szunnyadó állapotát használva átültetni cserjéket/fákat. Amikor a föld feletti részei alszanak éppen, így teljes erőbedobással tud gyökeret verni ott, ahova ültették. Ezért is szokás főgyökereket óvatosan megmetszeni. Ősz vagy tavasz a legjobb. Előbbi a csapadék mennyiség miatt sokkal hasznosabb, a növény számára van egy teljes ősz-tél gyökeret ereszteni.
Természetesen bármikor át lehet ültetni bármit, csak nem ész nélkül. Gyümölcsfacsemetét is szőlőt is ültettem már át kényszerből, és megmaradtak.
Ha vegetációs időn kívül ültetsz valamit, akkor is erősen vissza kell vágni a növényt, mert kiásáskor a gyökerek túlnyomó részét levágod, ezzel kell arányba hozni a föld feletti részeket. Nyáron pedig a hatalmas párologtatás miatt a kevés gyökér még inkább kevésnek bizonyul, még erősebben vissza kell vágni a szárakat.
Ha konténeres növényt ültetsz, akkor a gyökerek ugyan nincsenek visszavágva, de ott tekergőzik az összes egy csomóban. Ha az adott lombozatot úgy lehetne életben tartani, hogy fél m3 földből szedik ki a gyökerek a vizet, akkor kevés lesz, ha csak egy cserépnyi földből képesek a vízfelvételre. Ezért ha nem tudod napi többször pótolni a vizet a hőségben, akkor konténeres ültetésnél is érdemes visszavágni a szárakat.
Átültetésnél meg még fokozott a visszavágás fontossága. Épp most láttam tavasszal ültetett málnát, az oktalan jószágok nem vágták vissza arasznyira a szárakat, hanem hagyták másfél méteresre, és csodálkoztak, hogy se termés, se új vessző...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!