Miért nem nőnek a pozsgásaim?
Van jópár crassula ovatám (majomfa), amik nem nagyon akarnak nőni.
Az albimban csak nyugati oldalra tudom helyezni őket, azonban ott rengetek fény éri őket és még így sem akarnak nőni. Májusban kihelyeztem őket az erkélyre, azonban ott kicsit megégtek a leveleik, ezért behoztam őket. 1-2 hetente öntözöm őket, 1/3 homok, 1/3 perlit és 1/3 föld mixben vannak, szóval nem hinném, hogy elrohadtak volna a gyökereik. Eddig egyszer adtam nekik tápoldatot, az sem hatotta meg őket.
Szüleimnél is van 1 majomfám, ami déli oldalról jut fényhez, az meg úgy nő mint a gomba.
A fénnyel lehet a gond? Lehet, hogy túl erős? Lehet, hogy túl kevés?
Pozsgás, vagyis rengeteg fényt igényel. Viszont bent fényhiányos, bármit is csinálsz vele, így ha kibszod a tűző napra, akkor úgy felég, mint te, ha májusban hófehéren kifekszel a napra reggeltől estig. Kitenni félárnyékba kell, vagy olyan helyre (egy-két hétre), ahol csak kora délelőtt vagy késő délután éri közvetlen nap. Télre meg keress hűvös, világos helyet, mert a szobában nyilván elég ramatyul néz ki tavaszra.
Azt nem írtad, hogy tápoldatozod-e. Se a perlit, se a homok nem tartalmaz különösebben semmi hasznos dolgot. A perlit az kertészeti perlit egyáltalán? Nem valami építkezési?
A homok folyami? Mert a bányászott homokok gyakran erősen lúgos kémhatásúak, szóval ha ilyet fogtál ki, az már magában elég, hogy ne nőjön benne semmi.
Homokot amúgy nem szoktak használni pozsgásokhoz. Rostált folyami sóder, valami jobb minőségű virágfölddel keverve. De ha laza a virágföld, akkor még a sóder is felesleges. Régen azért használták, mert nem találták fel még a zsákos virágföldet, és valamivel lazítani kellett a talajt. Manapság az egyetlen értelme az, hogy súlyosabb lesz tőle a cserép, nehezebben borul fel a növény.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!